Організаційно-правові форми юридичних осіб – суб’єктів венчурного інвестування: якими вони мають бути? - Жорнокуй, Ю. М.; Zhornokui, Yu. M.; Жорнокуй Юрій Михайлович (Право та інновації. – 2018. – № 1. – С. 13–18, 2018)
У статті розглянуті питання проблематики визначення організаційно-правових форм юридичних осіб, які функціонують у сфері інноваційної діяльності – суб’єктів венчурного підприємництва. Зазначається нагальна потреба у чіткій регламентації на рівні Закону України «Про інноваційну діяльність» організаційно-правових форм таких суб’єктів. Обстоюється позиція двоякої юридичної природи венчурного підприємства, яке може визнаватися і юридичною особою (організаційно-правова форма), яка здійснює венчурне підприємництво, і об’єктом цивільно-правових відносин. Автор приходить до висновку, що організаційно-правовими формами юридичних осіб – суб’єктів венчурного інвестування мають визнаватися акціонерне товариство або товариство з обмеженою відповідальністю. At the current stage of the development of Ukrainian legislation and legal doctrine in the field of innovation activity and its kind of venture business, legal entities are solely admitted as their subjects. This indicates on the imperfection of Ukrainian legislation in the context of admitting individuals as the same subjects. However, admitting legal entities as the subjects of such activities does not solve all the problems, since the legislation of Ukraine does not contain a clear regulation of their organizational and legal forms, and a number of legislative acts contains a list that does not meet either the provisions of the Civil Code of Ukraine or the norms of the Commercial Code of Ukraine. В статье рассмотрены вопросы проблематики определения организационноправовых форм юридических лиц, функционирующих в сфере инновационной деятельности – субъектов венчурного предпринимательства. Обращается внимание на необходимость в четкой регламентации на уровне Закона Украины «Об инновационной деятельности» организационно-правовых форм таких субъектов. Отстаивается позиция двоякой юридической природы венчурного предприятия, которое может признаваться и юридическим лицом (организационно-правовая форма), осуществляющим венчурное предпринимательство, и объектом гражданско-правовых отношений (целостный имущественный комплекс). Автор приходит к выводу о том, что организационноправовыми формами юридических лиц – субъектов венчурного инвестирования должны признаваться акционерное общество либо общество с ограниченной ответственностью.
Organizational and legal forms of legal entities – the subjects of ventures investment: how do they have to be?
Организационно-правовые формы юридических лиц – субъектов венчурного инвестирования: какими они должны быть?
Keywords: юридична особа; венчурне підприємництво; інноваційна діяльність; акціонерне товариство; товариство з обмеженою відповідальністю; legal entity; limited liability company; ventures company; innovation activity; joint-stock company