Фактори ухилення від оподаткування в Україні - Парфентій, Л. А.; Parfentii, L. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-8896-4928; Парфентій, П. О.; Parfentii, P. O. (Актуальні проблеми правової науки і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції : матеріали ХІ Міжнародної науково-практичної конференції (18-19 травня 2018 року, м. Суми). – Суми, 2018. – С. 170-172., 2018)
Однією з ознак дієвості податкової системи держави є незначні масштаби використання схем ухилення від сплати податків. В Україні обсяги «сірої» економіки є досить значними: Міністерство економічного розвитку і торгівлі оцінює її розмір у більш ніж третину від валового внутрішнього продукту. Тому встановлення причин існування та зростання масштабів ухилення від оподаткування з метою підвищення ефективності боротьби з даним явищем є дуже актуальним питанням сьогодення. В статті розглянуто моральні, політичні, економічні, технічні та правові фактори ухилення від оподаткування. Необхідним є розроблення та реалізація на загальнодержавному рівні заходів запобігання та боротьби з ухиленням від сплати податків.

One of the signs of the effectiveness of the state's tax system is the small scale of the use of tax evasion schemes. In Ukraine, the volume of the "gray" economy is quite significant: the Ministry of Economic Development and Trade estimates its size at more than a third of the gross domestic product. Therefore, establishing the reasons for the existence and growth of tax evasion in order to increase the effectiveness of the fight against this phenomenon is a very urgent issue today. The article examines the moral, political, economic, technical and legal factors of tax evasion. It is necessary to develop and implement measures to prevent and combat tax evasion at the national level.

Одним из признаков действенности налоговой системы государства есть незначительные масштабы использования схем уклонения от уплаты налогов. В Украине объемы «серой» экономики достаточно значительны: Министерство экономического развития и торговли оценивает ее размер в более чем треть от валового внутреннего продукта. Поэтому установление причин существования и роста масштабов уклонения от налогообложения с целью повышения эффективности борьбы с данным явлением является актуальным вопросом настоящего. В статье рассмотрены моральные, политические, экономические, технические и правовые факторы уклонения от налогообложения. Необходима разработка и реализация на общегосударственном уровне мер предотвращения и борьбы с уклонением от уплаты налогов.
Парфентій, Л. А. Фактори ухилення від оподаткування в Україні / Людмила Анатоліївна Парфентій, Павло Олександрович Парфентій // Актуальні проблеми правової науки і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції : матеріали ХІ Міжнародної науково-практичної конференції (18-19 травня 2018 року, м. Суми) / Сумська філія Харківського національного університету внутрішніх справ. – Суми: Видавничий дім «Ельдорадо», 2018. – С. 170-172.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономические науки. Экономическая безопасность; фактори ухилення від оподаткування; factors of tax evasion; факторы уклонения от налогообложения; Кримінологія. Criminology. Криминология