Ідея відповідальності держави в науці поліцеїстиці дорадянської доби - Бакумов, О. С.; Bakumov, O. S.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-4003-1974 (Сучасна європейська поліцеїстика та можливості її використання в діяльності Національної поліції України : зб. тез доп. учасників міжнар. наук.-практ. конф.(Харків, 11 квіт. 2019 р.). — Харків : ХНУВС, 2019. – С. 31-32., 2019)
Доведено, що в науці поліцеїстиці дорадянської доби проблематика відповідальності держави не набула самостійного значення, хоча в прикладному ракурсі така можливість у межах процедури адміністративної юстиції активно опановувалася, проте не викликала будь-яких заперечень. Поряд із цим розуміння необхідності обмеження держави правовими нормами, по суті, стало відповідним поштовхом для концентрації в майбутньому наукових пошуків у сфері відповідальності держави.

It has been proven that in the science of pre-Soviet police science, the issue of state responsibility did not acquire independent importance, although from an applied perspective, such a possibility was actively mastered within the administrative justice procedure, but did not cause any objections. Along with this, the understanding of the need to limit the state by legal norms, in fact, became an appropriate impetus for the future concentration of scientific research in the field of state responsibility.

Доказано, что в науке полицеистике досоветских времен проблематика ответственности государства не приобрела самостоятельного значения, хотя в прикладном ракурсе такая возможность в рамках процедуры административной юстиции активно осваивалась, не вызывала каких-либо возражений. Наряду с этим понимание необходимости ограничения государства правовыми нормами по сути стало соответствующим толчком для концентрации в будущем научных изысканий в сфере ответственности государства.
Бакумов, О. С. Ідея відповідальності держави в науці поліцеїстиці дорадянської доби / Олександр Сергійович Бакумов // Сучасна європейська поліцеїстика та можливості її використання в діяльності Національної поліції України : зб. тез доп. учасників міжнар. наук.-практ. конф.(Харків, 11 квіт. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. — Харків : ХНУВС, 2019. – С. 31-32.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Адміністративне право та процес. Адміністративна діяльність. Administrative Law and Procedure. Administrative Activity. Административное право и процесс. Административная деятельность; відповідальність держави; responsibility of state; ответственность государства; поліцейське право; police law; полицейское право; Російська імперія; Russian Empire; Российская империя