Формування та розвиток професійної ідентичності майбутніх поліцейських - Макарова, О. П.; Makarova, O. P.; Червоний, П. Д.; Chervonyi, P. D. (Габітус: науковий журнал з соціології та психології. - 2022. - Вип. 35. - С. 196-200, 2022)
Вивчення формування та розвитку професійної ідентичності майбутніх поліцейських є актуальним у сучасному суспільні. Вдале виконання поставлених службових завдання, дотримання службової дисципліни та професійної етики, та багато іншого, залежить від вдало сформованої та розвиненої професійної ідентичності. Розуміння та відчуття приналежності особистості до обраної професії, а саме професії поліцейського, як особистість бачить себе у ролі поліцейського, буде залежати його професійне зростання як фахівця, відчуття значущості для суспільства тощо. Стаття висвітлює розгляд феномену «професійної ідентичності», проводить теоретичний та емпіричний аналіз психологічних особливостей професійної ідентичності майбутніх поліцейських під час навчання у вищому навчальному закладі зі специфічними умовами навчання. Стаття містить аналіз феномену професійної ідентичності з позиції взаємозв’язку мотиваційних та когнітивних характеристик особистості. Визначені характеристики забезпечують орієнтацію особистості в обраній професії. Що дозволяє людині вдало реалізувати себе та особистісний потенціал в професійній діяльності. Під час емпіричного дослідження було виділено особливості та характеристики професійної ідентичності поліцейських, проаналізовані особливості професійного самовизначення поліцейських під час навчання у вищому навчальному закладі зі специфічними умовами навчання. Визначено, що формування професійної ідентичності відбувається під впливом комплексу внутрішніх та зовнішніх факторів. Навчання у вищому навчальному закладі зі специфічними умовами навчання займає особливе місце в житті особистості, відбувається формування та розвиток професійної ідентичності, що включає засвоєння знань, вмінь та навичок. А також розвиток професійно значущих рис особистості здобувача вищої освіти навчального закладу зі специфічними умовами навчання, які впливають на вдалу реалізацію людини в обраному напрямку діяльності. Вдало сформована та розвинена професійна ідентичність дозволяє майбутньому поліцейському визначитися в соціальному середовищі, мати розвинену систему цінностей та переконань, які є адекватними вимогам сучасних соціально-економічних умовам та динамічного світу професій.

The study of the formation and development of professional identity of future police officers is relevant in modern society. Successful performance of assigned tasks, adherence to professional discipline and professional ethics, and much more, depends on a well- formed and developed professional identity. Understanding and feeling that a person belongs to the chosen profession, namely the police profession, as a person sees himself in the role of a police officer, will depend on his professional growth as a specialist, a sense of significance for society. The article covers the consideration of the phenomenon of «professional identity», conducts theoretical and empirical analysis of the psychological characteristics of the professional identity of future police officers while studying at a higher education institution with specific learning conditions. The article contains an analysis of the phenomenon of professional identity from the standpoint of the relationship between motivational and cognitive characteristics of the individual. Certain characteristics provide the orientation of the individual in the chosen profession. That allows a person to successfully realize themselves and personal potential in professional activities. During the empirical study, the features and characteristics of the professional identity of police officers were highlighted, the features of professional self-determination of police officers while studying at a higher education institution with specific learning conditions were analyzed. It is determined that the formation of professional identity is influenced by a set of internal and external factors. Studying in a higher educational institution with specific learning conditions occupies a special place in the life of an individual, there is a formation and development of professional identity, which includes the acquisition of knowledge, skills and abilities. As well as the development of professionally significant personality traits of the applicant for higher education with specific learning conditions that affect the successful implementation of the person in the chosen field of activity. Successfully formed and developed professional identity allows future police officers to define themselves in the social environment, to have a developed system of values and beliefs that are adequate to the requirements of modern socio-economic conditions and the dynamic world of professions.
Макарова, О. П. Формування та розвиток професійної ідентичності майбутніх поліцейських / Макарова О. П., Червоний П. Д. // Габітус: науковий журнал з соціології та психології. - 2022. - Вип. 35. - С. 196-200. - DOI: https://doi.org/10.32843/ 2663-5208.2022.35.30.
Keywords: професійна ідентичність; professional identity; профессиональная идентичность; особистість; personality; личность; розвиток; development; развитие; формування; formation; формирование; поліцейський; police officer; полицейский