Адвокатура в країнах Європейського Союзу та можливості використання її досвіду в Україні - Бандурка, С. С.; Bandurka, S. S. (Південноукраїнський правничий часопис. - 2024. - № 1. - С. 3-10, 2024)
В статті розглянуто правове регулювання інституту адвокатури в окремих країнах Європейського Союзу на вступ до якого Україна отримала статус країни-кандидата. Відзначено, що у Європейському Союзі здійснюється гармонізація національних актів держав-членів ЄС і загально союзних актів в галузі діяльності адвокатури з метою ефективного захисту прав і свобод людини. Наголошено на тому, що в правовій системі Європейського Союзу адвокат виконує особливу роль, визначену в ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка передбачає дотримання адвокатами принципів, які забезпечують належне здійснення правосуддя, забезпечення доступу до правосуддя і реалізацію права на справедливий судовий розгляд. Діяльність адвокатури в Європейському Союзі є складовою системи юридичних послуг, які надаються в умовах вільного ринку, «здорової» конкуренції, поваги до закону та рівності всіх перед законом, доступу до можливості здійснювати адвокатську діяльність у різних країнах-членах Європейського Союзу. Охарактеризована правова система Європейського Союзу, як економічного і політичного союзу, процес створення європейського законодавства, відповідно до якого здійснюється адвокатська діяльність в країнах-членах ЄС. Для України, в якій здійснюються євроінтеграційні реформи, важливим є досвід діяльності адвокатури в країнах Європейського Союзу та можливості його впровадження в адвокатську діяльність з надання правової допомоги громадянам, захисту прав і свобод людини в Україні.

The article deals with the legal regulation of the institute of advocacy in some countries of the European Union, to which Ukraine has received the status of a candidate country. It is noted that the European Union is harmonizing the national acts of the EU member states and the general acts of the Union in the field of advocacy in order to effectively protect human rights and freedoms. It is emphasized that in the legal system of the European Union, the lawyer performs a special role defined by Art. 6 of the Convention on the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms, which provides for the observance by lawyers of the principles that ensure the proper administration of justice, ensuring access to justice and the realization of the right to a fair trial . Advocacy activities in the European Union are a component of the system of legal services provided in conditions of a free market, «healthy» competition, respect for the law and equality of all before the law, access to the opportunity to practice advocacy in various member states of the European Union. The legal system of the European Union, as an economic and political union, the process of creating European legislation, according to which advocacy is carried out in the EU member states, is characterized. For Ukraine, which is undergoing European integration reforms, the experience of advocacy in the countries of the European Union and the possibility of its implementation in the advocacy activity of providing legal assistance to citizens, protection of human rights and freedoms in Ukraine is important.

В статье рассмотрено правовое регулирование института адвокатуры в отдельных странах Европейского Союза на вступление в который Украина получила статус страны-кандидата. Отмечено, что в Европейском Союзе осуществляется гармонизация национальных актов государств-членов ЕС и общесоюзных актов в области деятельности адвокатуры с целью эффективной защиты прав и свобод человека. Отмечено, что в правовой системе Европейского Союза адвокат играет особую роль, определенную ст. 6 Конвенции о защите прав человека и основополагающих свобод, которая предусматривает соблюдение адвокатами принципов, обеспечивающих должное осуществление правосудия, обеспечение доступа к правосудию и реализацию права на справедливое судебное разбирательство. Деятельность адвокатуры в Европейском Союзе является составной частью системы юридических услуг, предоставляемых в условиях свободного рынка, «здоровой» конкуренции, уважения закона и равенства всех перед законом, доступа к возможности осуществлять адвокатскую деятельность в разных странах-членах Европейского Союза. Охарактеризована правовая система Европейского Союза, как экономического и политического союза, процесс создание европейского законодательства, согласно которому осуществляется адвокатская деятельность в странах-членах ЕС. Для Украины, в которой осуществляются евроинтеграционные реформы, важен опыт деятельности адвокатуры в странах Европейского Союза и возможности его внедрения в адвокатскую деятельность по предоставлению правовой помощи гражданам, защите прав и свобод человека в Украине.
The bar in the European Union and feasibility of using its experience in Ukraine
Keywords: адвокатура; Європейський Союз; захист прав і свобод людини; правова допомога; принципи; стандарти; правове регулювання; зарубіжний досвід; advocacy; European Union; protection of human rights and freedoms; legal aid; principles; standards; legal regulation; foreign experience; Европейский Союз; защита прав и свобод человека; правовая помощь; принципы; стандарты; правовое регулирование; зарубежный опыт