Особливості миротворчої діяльності НАТО: сучасний стан і перспективи розвитку - Войціховський, А. В.; Voytsihovskyi, A. V.; Андрій Войціховський (Вісник Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна: № 841: Серія: Право. - 2009. - Вип. 1(5). - С. 46 – 52, 2009)
В даній науковій статті розкривається сутність миротворчої діяльності НАТО, її особливості. Основна увага приділяється дослідженню стратегічних концепцій реформування Півноатлантичного альянсу з метою проведення операцій по підтримці миру і безпеки. Розкривається механізм співпраці НАТО у миротворчій діяльності з країнами-кандидатами в альянс у рамках програми "Партнерство заради миру", а також з Європейським Союзом і Організацією Договору про колективну безпеку.

This scientific article revises the sense of NATO peacekeeping activity and its features. The emphasis is on the research of North atlantic alliance reformation strategic concept with the aim of performing peacekeeping and safety operations. The mechanism of NATO cooperation with countriesapplicants in peacekeeping activity is described within the frames of the program “Partnership for the peace”, and also European Union and Organization of collective safety agreement.

В данной научной статье раскрывается сущность миротворческой деятельности НАТО, ее особенности. Основное внимание уделяется исследованию стратегических концепций реформирования Североатлантического альянса с целью проведения операций по поддержке мира и безопасности. Раскрывается механизм сотрудничества НАТО в миротворческой деятельности со странами-кандидатами в альянс в рамках программы "Партнерство ради мира", а также с Европейским Союзом и Организацией Договора о коллективной безопасности.
Keywords: Міжнародне право .International Law. Международное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; миротворча діяльність; операція по підтримці миру і безпеки; силова миротворчість; міжнародна безпека; миротворчий персонал; сили швидкого реагування; багатонаціональні оперативні сили; колективна оборона; НАТО; програма "Партнерство заради миру"; Північноатлантичний альянс; Североатлантический альянс; North atlantic alliance; NATO; program “Partnership for the peace”; peacekeeping activity; peace and safety support operation; peacekeeping; peace-enforcement; international safety; peacekeeping personnel; rapid reaction force (RRF); multinational operative forces; collective defense; миротворческая деятельность; операция по поддержке мира и безопасности; силовое миротворчество; международная безопасность; миротворческий персонал; силы быстрого реагирования; многонациональные оперативные силы; коллективная оборона; программа "Партнерство ради мира"