Організаційно-правові засади захисту інформаційного простору в освітніх установах МВС України - Довженко, А. М.; Dovzhenko, A. M.; Чишко, К. О.; Chyshko, K. O.; Анастасия Довженко; Чишко Катерина Олександрівна (Формування професійних компетентностей на міждисциплінарній основі в умовах глобальної нестабільності : зб. доп. за результатами наук.-практ. конф. (м. Кам’янське, 10 лют. 2025 р.). - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 182-187, 2025)
Організаційно-правові засади захисту інформаційного простору в освітніх установах Міністерства внутрішніх справ України є важливою складовою забезпечення інформаційної безпеки, кіберзахисту та належного функціонування освітнього середовища. В умовах сучасного розвитку цифрових технологій, зростаючих кіберзагроз і активної діджиталізації навчального процесу питання захисту інформаційного простору набувають стратегічного значення. Установи освіти МВС України, як ключові елементи підготовки майбутніх правоохоронців, потребують комплексного підходу до правового регулювання інформаційної безпеки, ефективної імплементації сучасних технологічних рішень та впровадження механізмів запобігання інформаційним загрозам. Нормативно- правове регулювання інформаційної безпеки в освітніх закладах системи МВС базується на сукупності законодавчих актів України, відомчих нормативних документів та міжнародних стандартів. Зокрема, важливу роль відіграють закони України «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах», «Про основи національної безпеки України», «Про освіту», «Про вищу освіту» та інші нормативно-правові акти. Відомчі документи МВС визначають специфічні вимоги до захисту інформаційного простору освітніх закладів, встановлюючи правила користування інформаційними ресурсами, алгоритми реагування на кіберінциденти та порядок реалізації заходів з інформаційної безпеки. Окреме значення має технологічне забезпечення захисту інформаційного простору, яке включає застосування систем кіберзахисту, шифрування даних, захисту інформаційно-телекомунікаційних систем, запровадження систем виявлення вторгнень, управління доступом та моніторингу мережевого трафіку. В освітніх установах МВС активно використовуються програмно-апаратні засоби захисту інформації, які відповідають сучасним стандартам безпеки, що дозволяє мінімізувати ризики несанкціонованого доступу, втручання або витоку конфіденційних даних. Крім технічних заходів, значну роль у забезпеченні захисту інформаційного простору відіграє організаційний підхід, що включає підготовку та підвищення кваліфікації персоналу, розробку інструкцій та рекомендацій з інформаційної безпеки, проведення аудиту та перевірок інформаційної інфраструктури закладів освіти. Важливим є формування культури інформаційної безпеки серед курсантів, студентів, слухачів та викладачів шляхом впровадження спеціалізованих курсів, тренінгів і практичних занять, спрямованих на підвищення обізнаності щодо загроз в інформаційному просторі та способів їх нейтралізації. Особливу увагу слід приділяти питанням запобігання інформаційним загрозам, зокрема кібератакам, витоку персональних даних, дезінформації та маніпулятивному впливу на свідомість здобувачів освіти. Для цього необхідно розвивати механізми оцінки ризиків, впроваджувати ефективні методи аналізу загроз, використовувати сучасні системи кібермоніторингу та впроваджувати комплексні заходи реагування на можливі виклики в інформаційному середовищі. Таким чином, організаційно-правові засади захисту інформаційного простору в освітніх установах МВС України потребують комплексного підходу, що поєднує правове регулювання, технологічні інструменти та організаційні механізми. Лише інтегроване застосування цих складових дозволить створити ефективну систему захисту інформаційного середовища, підвищити стійкість освітніх закладів до загроз цифрової епохи та забезпечити безпечне навчальне середовище для майбутніх правоохоронців.

The organizational and legal foundations for protecting the information space in educational institutions of the Ministry of Internal Affairs of Ukraine are a crucial component of ensuring information security, cyber protection, and the proper functioning of the educational environment. In the context of the rapid development of digital technologies, increasing cyber threats, and the active digitalization of the learning process, the issue of information space protection acquires strategic significance. The educational institutions of the Ministry of Internal Affairs of Ukraine, as key elements in training future law enforcement officers, require a comprehensive approach to legal regulation of information security, the effective implementation of modern technological solutions, and the introduction of mechanisms for preventing information threats. The regulatory and legal framework for information security in educational institutions of the MIA system is based on a set of Ukrainian legislative acts, departmental regulatory documents, and international standards. In particular, the laws of Ukraine, such as "On Information Protection in Information and Communication Systems," "On the Fundamentals of National Security of Ukraine," "On Education," and "On Higher Education," play an important role. MIA’s departmental documents define specific requirements for the protection of the information space in educational institutions, setting rules for the use of information resources, response algorithms for cyber incidents, and procedures for implementing information security measures. Technological support for information space protection is of particular importance and includes the application of cybersecurity systems, data encryption, protection of information and telecommunication systems, the introduction of intrusion detection systems, access management, and network traffic monitoring. Educational institutions of the Ministry of Internal Affairs actively use software and hardware protection tools that meet modern security standards, minimizing the risks of unauthorized access, interference, or leakage of confidential data. Besides technical measures, the organizational approach plays a significant role in ensuring the protection of the information space. This includes the training and qualification enhancement of personnel, the development of instructions and recommendations on information security, and conducting audits and inspections of educational institutions' information infrastructure. An important aspect is the formation of an information security culture among cadets, students, trainees, and teachers through the introduction of specialized courses, training, and practical exercises aimed at increasing awareness of information space threats and ways to neutralize them. Particular attention should be paid to preventing information threats, including cyberattacks, leakage of personal data, disinformation, and manipulative influence on the consciousness of students. To address these issues, it is necessary to develop risk assessment mechanisms, implement effective threat analysis methods, use modern cyber monitoring systems, and introduce comprehensive response measures to potential challenges in the information environment. Thus, the organizational and legal foundations for protecting the information space in the educational institutions of the Ministry of Internal Affairs of Ukraine require a comprehensive approach that combines legal regulation, technological tools, and organizational mechanisms. Only an integrated application of these components will create an effective system for protecting the information environment, enhance the resilience of educational institutions to digital-age threats, and ensure a secure learning environment for future law enforcement officers.
Keywords: захист інформаційного простору; освітні установи Міністерства внутрішніх справ України; заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання; Україна; інформаційна безпека; кіберзахист; освітні установи; правоохоронна діяльність; нормативно-правове регулювання; цифрові технології; захист персональних даних; кіберзагрози; освітнє середовище; information security; cyber protection; educational institutions; law enforcement activity; regulatory framework; digital technologies; personal data protection; cyber threats; educational environment