Роль адміністративного права у формуванні антикорупційної політики держави - Джагупов, П. Г.; Dzhahupov, P. H. (Формування професійних компетентностей на міждисциплінарній основі в умовах глобальної нестабільності : зб. доп. за результатами наук.-практ. конф. (м. Кам’янське, 10 лют. 2025 р.). - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 23-27, 2025)
Адміністративне право відіграє ключову роль у формуванні та реалізації антикорупційної політики держави, оскільки визначає правові механізми, спрямовані на запобігання, виявлення та припинення корупційних правопорушень. Його норми регулюють діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування, забезпечуючи прозорість і підзвітність їх функціонування. Важливим аспектом адміністративно-правового регулювання є встановлення спеціальних антикорупційних процедур, зокрема щодо запобігання конфлікту інтересів, контролю за доходами та витратами посадових осіб, а також впровадження механізмів захисту викривачів корупції. Сучасна антикорупційна політика неможлива без ефективного адміністративного контролю, який здійснюється як через систему спеціально уповноважених органів (наприклад, національні агентства з питань запобігання корупції, антикорупційні бюро, спеціалізовані прокуратури), так і через загальні інструменти адміністративного права, такі як ліцензування, перевірки, аудит та адміністративні процедури оскарження. Адміністративне право закріплює санкції за корупційні адміністративні правопорушення, що є важливим превентивним заходом у сфері боротьби з корупцією. Важливим напрямом є застосування адміністративного права у сфері державної служби та місцевого самоврядування. Антикорупційні норми регулюють питання доброчесності, професійної етики та відповідальності посадовців, що сприяє підвищенню рівня довіри громадян до влади. У цьому контексті значну роль відіграють адміністративні заходи щодо декларування майна та доходів публічних службовців, проведення конкурсного відбору на посади, впровадження антикорупційного навчання та підвищення правової обізнаності громадян. Ефективна реалізація антикорупційної політики потребує гармонійного поєднання адміністративного права з кримінально- правовими, цивільно-правовими та іншими механізмами впливу на корупційні прояви. Впровадження адміністративно-правових інструментів дозволяє забезпечити не лише покарання за корупційні дії, а й створити передумови для їх мінімізації завдяки превентивним заходам. У світлі міжнародного досвіду адміністративне право відіграє важливу роль у впровадженні антикорупційних стандартів, визначених такими документами, як Конвенція ООН проти корупції та міжнародні рекомендації GRECO. Перспективи подальшого розвитку адміністративного права в антикорупційній політиці держави включають удосконалення законодавчої бази, посилення відповідальності посадових осіб за порушення антикорупційного законодавства, підвищення ефективності адміністративного контролю, розширення цифрових технологій у сфері державного управління, що сприятиме прозорості та мінімізації корупційних ризиків. Тому адміністративне право не лише виступає інструментом боротьби з корупцією, але й забезпечує сталість демократичних принципів, верховенства права та довіру громадян до держави.

Administrative law plays a crucial role in shaping and implementing the state's anti-corruption policy, as it defines legal mechanisms aimed at preventing, detecting, and suppressing corruption offenses. Its norms regulate the activities of state authorities and local self-government bodies, ensuring transparency and accountability in their functioning. An essential aspect of administrative legal regulation is the establishment of special anti-corruption procedures, particularly concerning the prevention of conflicts of interest, control over the income and expenses of officials, and the introduction of mechanisms for protecting whistleblowers. Modern anti-corruption policy is impossible without effective administrative control, which is exercised both through a system of specially authorized bodies (such as national anti-corruption agencies, anti-corruption bureaus, and specialized prosecutors' offices) and through general administrative law tools such as licensing, inspections, audits, and administrative appeal procedures. Administrative law establishes sanctions for administrative corruption offenses, which serve as an important preventive measure in the fight against corruption. A significant direction of administrative law application is in the sphere of public service and local self- government. Anti-corruption norms regulate issues of integrity, professional ethics, and the accountability of officials, contributing to increased public trust in government institutions. In this context, administrative measures play a key role, such as the declaration of property and income by public officials, competitive selection for positions, the implementation of anti-corruption training, and the enhancement of citizens’ legal awareness. The effective implementation of anti-corruption policy requires a harmonious combination of administrative law with criminal, civil, and other legal mechanisms to counteract corruption. The introduction of administrative-legal instruments ensures not only punishment for corrupt actions but also creates conditions for their minimization through preventive measures. In light of international experience, administrative law plays a vital role in implementing anti-corruption standards established by documents such as the United Nations Convention Against Corruption and international recommendations from GRECO. The prospects for the further development of administrative law in the state's anti- corruption policy include improving the legislative framework, strengthening the responsibility of officials for violations of anti-corruption laws, increasing the effectiveness of administrative control, and expanding digital technologies in public administration to enhance transparency and minimize corruption risks. Therefore, administrative law is not only a tool for combating corruption but also ensures the sustainability of democratic principles, the rule of law, and citizens' trust in the state.
Keywords: Україна; корупція; адміністративне право; антикорупційна політика; корупційні правопорушення; державне управління; конфлікт інтересів; прозорість; контроль; відповідальність; державна служба; правове регулювання; Ukraine; administrative law; anti-corruption policy; corruption; corruption offenses; public administration; conflict of interest; transparency; public service; legal regulation