Правове регулювання обов'язкої госпіталізації хворого до протитуберкульозного диспансеру в Україні - Погребняк, О. С.; Pohrebniak, O.; ORCID https://orcid.org/0000-0003-3863-5530 (Врачебное дело. - 2017. - № 1-2., 2017)
Досліджена правова природа справ про надання медичної допомоги в примусовому порядку. Проаналізовано зарубіжне законодавство у сфері примусового медичного лікування. Сформульовано умови, при яких можлива примусова госпіталізація в протитуберкульозний диспансер. Обґрунтовано доведено, що справи про примусової госпіталізації в протитуберкульозний диспансер повинні розглядатися виключно в судовому порядку. Сформульовано ряд висновків та рекомендацій щодо удосконалення законодавства у сфері регулювання надання медичної допомоги в примусовому порядку. Исследована правовая природа дел об оказании медицинской помощи в принудительном порядке. Проанализировано зарубежное законодательство в сфере принудительного медицинского лечения. Сформулированы условия, при которых возможна принудительная госпитализация в противотуберкулезный диспансер. Обоснованно доказано, что дела о принудительной госпитализации в противотуберкулезный диспансер должны рассматриваться исключительно в судебном порядке. Сформулирован ряд выводов и рекомендаций по совершенствованию законодательства в сфере регулирования оказания медицинской помощи в принудительном порядке. The problem of defining of law nature of lawsuits on coercive medical aid is researched. The concept of coercive medical aid and grounds of application have been defined. Foreign legislation concerning compulsory medical treatment is analyzed. The concept of coercive medical aid and grounds of involuntary hospitalization to the TB dispensary have been defined. It is reasonably proved that the cases on compulsory hospitalization to the TB hospital shall be resolved exclusively in courts. Conclusions and recommendations on improving legislation in the sphere of regulation of medical care in compulsory order have been formulated.
Legal regulation of involuntary hospitalization to the TB dispensary in Ukraine
Правовое регулирование принудительной госпитализации в противотуберкулёзный диспансер в Украине
Погребняк О.С. Правове регулювання обов’язкової госпіталізації до протитуберкульозного диспансеру в Україні / О.С.Погребняк // Врачебное дело. - 2017. - №1-2. - С.163-168. - Режим доступу: https://vrachebnoedelo.com/index.php/journal/article/view/33
Keywords: обмеження прав і свобод громадян; туберкулез; tuberculosis; туберкульоз; медична допомога в примусовому порядку; обов'язкова госпіталізація особи до протитуберкульозного закладу; предмет доказування; ограничение прав и свобод граждан; медицинская помощь в принудительном порядке; обязательная госпитализация лица в противотуберкулезное заведение; предмет доказывания; restriction of the rights and freedoms of citizens; medical care; compulsory; compulsory hospitalization in a tuberculosis institution; subject of proof