Щодо моменту визнання особи потерпілим у кримінальному провадженні - Абламський, С. Є.; Ablamskyi, S. Ye.; Абламський Сергій Євгенович (Актуальні питання досудового розслідування та тенденції розвитку криміналістичної методики : тези доп. всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 21 листоп. 2018 р.). – Харків: ХНУВС, 2018. – С. 17-19, 2018)
Наголошено, що сучасна регламентація моменту визнання особи потерпілим відповідає концепції впровадження змагального процесу і видається більш прогресивною у відношенні захисту прав, свобод та законних інтересів потерпілого у кримінальному провадженні. Зауважено, що визнання особи потерпілим не має залежати від рішення службової особи, яка веде розслідування, а передумовою цього має бути сам факт завдання особі шкоди, при цьому не залежно від її виду та розміру, а також подання нею заяви про вчинення кримінального правопорушення або заяви про залучення в якості потерпілого.

It is emphasized that the modern regulation of the moment of recognition of a person as a victim corresponds to the concept of implementing an adversarial process and appears to be more progressive in terms of protecting the rights, freedoms and legitimate interests of the victim in criminal proceedings. It is noted that the recognition of a person as a victim should not depend on the decision of the official conducting the investigation, and the prerequisite for this should be the very fact of causing damage to the person, regardless of its type and size, as well as the submission of a statement about the commission of a criminal offense or a statement about involvement as a victim.

Отмечено, что современная регламентация момента признания личности потерпевшим соответствует концепции внедрения соревновательного процесса и кажется более прогрессивной в отношении защиты прав, свобод и законных интересов потерпевшего в уголовном производстве. Замечено, что признание лица потерпевшим не должно зависеть от решения должностного лица, ведущего расследование, а предпосылкой этого должен быть сам факт причинения лицу вреда, при этом независимо от его вида и размера, а также подачи им заявления о совершении уголовного правонарушения или заявления о привлечении в качестве потерпевшего.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; кримінальне провадження; criminal proceedings; уголовное производство; потерпілий; victim; пострадавший; процесуальний статус; procedural status; процессуальный статус