Психологічні ресурси особистості в умовах життєвої кризи - Денисенко, Є. В.; Denysenko, Ye. V.; Пенькова, Н. Є.; Penkova, N. Ye.; Медведєва, О. В.; Medvedieva, O. V.; ORCID: https://orcid.org/ 0000-0003-4445-7355 (Габітус. - 2022. - Вип. 42. - С. 142-146, 2022)
Проаналізовано визначення понять «ресурси особистості», «життєва криза». Представлено авторське визначення поняття «психологічні ресурси» – це здатність особистості долати складні життєві ситуації, використовуючи індивідуальні ресурси, за допомогою яких вона може відновити душевну рівновагу та гармонію. Розглянуто нормальні та анормальні види криз, які виникають у житті людини. Запропоновано розглядати психологічні аспекти ресурсів не щодо особистості безпосередньо, а щодо її способу життя. Наведено типологію ставлень особистості до кризової ситуації. Розроблено модель застосування особистісних психологічних ресурсів в умовах життєвої кризи.

The definition of the concepts "personal resources", "life crisis" was analyzed. The author's definition of the concept of "psychological resources" is presented - it is the ability of an individual to overcome difficult life situations, using individual resources, with the help of which he can restore mental balance and harmony. Considered normal and abnormal types of crises that occur in human life. It is proposed to consider the psychological aspects of resources not in relation to the individual directly, but in relation to his lifestyle. A typology of individual attitudes to a crisis situation is given. A model of the use of personal psychological resources in life crisis conditions has been developed.

Проанализировано определение понятий «ресурсы личности», «жизненный кризис». Представлено авторское определение понятия «психологические ресурсы» – это способность личности преодолевать сложные жизненные ситуации, используя индивидуальные ресурсы, с помощью которых она может восстановить душевное равновесие и гармонию. Рассмотрены нормальные и анормальные виды кризисов, возникающих в жизни человека. Предложено рассматривать психологические аспекты ресурсов не по личности непосредственно, а по ее образу жизни. Приведена типология отношения личности к кризисной ситуации. Разработана модель применения личностных психологических ресурсов в условиях жизненного кризиса.
Psychological resources of the personality in life crisis conditions
Денисенко, Є. В. Психологічні ресурси особистості в умовах життєвої кризи / Денисенко Є. В., Пенькова Н. Є., Медведєва О. В. // Габітус. - 2022. - Вип. 42. - С. 142-146. - DOI: https://doi.org/10.32782/2663-5208. 2022.42.24.
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; психологічні ресурси; psychological resources; психологические ресурсы; особистість; personality; личность; життєва криза; life crisis; жизненный кризис; модель