Органи судової влади в механізмі захисту політичних прав і свобод громадян України : автореферат дисертації - Кружиліна, О. А.; Kruzhylina, O. A. (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012)
У дисертації досліджено місце органів судової влади в механізмі захисту політичних прав і свобод та особливості судового захисту окремих політичних прав і свобод громадян України. Розглянуто діяльність судових органів України з захисту політичних прав і свобод, а саме: визначено місце органів правосуддя в механізмі захисту політичних прав і свобод людини і громадянина в Україні і переваги судового захисту; проаналізовано специфіку судового захисту права громадян брати участь в управлінні державними справами, всеукраїнському та місцевому референдумі, вільно обирати і бути обраним, права громадян на об’єднання, права на звернення та права громадян збиратися мирно, без зброї, проводити збори, мітинги, походи й демонстрації. На підставі проведених досліджень сформульовано конкретні пропозиції і рекомендації щодо удосконалення механізму судового захисту вищезазначених політичних прав і свобод шляхом модернізації правового статусу судових органів та удосконалення процедур розгляду таких справ.

The dissertation researches the place of judicial bodies within the mechanism of safeguarding political rights and freedoms as well as peculiarities of judicial protection of some political rights and freedoms of the citizens of Ukraine. The dissertation has investigated activities of judicial bodies of Ukraine in safeguarding political rights and freedoms, namely it has determined the place of judicial bodies within the mechanism of safeguarding political rights and freedoms of people and citizens of Ukraine and advantages of judicial protection; it has analyzed the special character of judicial protection of the citizens’ right to take part in administering state affairs, in all-Ukrainian or local referendum, to freely elect and be elected, the citizens’ right to association, the right to appeal, the citizens’ right to assemble peacefully, without arms, to hold rallies, meetings, marches and demonstrations. On the basis of the research performed concrete proposals and recommendations to improve the mechanism of judicially safeguarding the above-mentioned political rights and freedoms through modernization of the legal status of judicial bodies and perfection of the procedures for trying such cases.

В диссертации проведен системный научный анализ места органов судебной власти в механизме защиты политических прав и свобод и особенностей защиты отдельных политических прав и свобод граждан Украины. В частности, раскрыта правовая природа политических прав и свобод, предоставлена их развернутая классификация, проведено комплексное исследование становления и развития института политических прав и свобод в Украине. Сделан вывод о том, что политические права и свободы ориентированы на участие граждан Украины в политической жизни государства и общества, направлены на развитие и построение демократического, правового государства и гражданского общества, а также выступают основой реализации принципа народного суверенитета. Проанализирован порядок судебной защиты конституционных политических прав и свобод. Подчеркнуто, что с целью эффективной защиты политических прав и свобод гражданин Украины механизм судебной защиты данных прав и свобод должен быть улучшен. Один из путей такого усовершенствования – модернизация правового статуса судов общей юрисдикции и улучшение процедур рассмотрения дел, связанных с нарушением политических прав и свобод. На основании полученных результатов исследований сформулированы конкретные предложения и рекомендации по внесению изменений в законодательство Украины.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Judicial bodies in the mechanism of safeguarding political rights and freedoms of the citizens of Ukraine
Keywords: Україна; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.02; політичні права і свободи; право громадян брати участь в управлінні державними справами; право на об’єднання; механізм захисту прав і свобод; судовий захист; судові органи; political rights and freedoms; citizens’ right to take part in administering state affairs; right to association; mechanism of safeguarding rights and freedoms; judicial protection; judicial bodies; политические права и свободы; право граждан участвовать в управлении государственными делами; право на объединение; механизм защиты прав и свобод; судебная защита; судебные органы