Особливості правового регулювання соціального захисту учасників бойових дій : автореф. дис. - Митько, Я. В.; Mytko, Ya. V. (Харків, 2019)
Дисертаційне дослідження присвячено проблематиці покращення правового регулювання соціального захисту учасників бойових дій. У дисертації наведено теоретичне узагальнення та нове вирішення наукового завдання, що полягає у тому, щоб на основі аналізу наукових поглядів вчених, норм чинного законодавства України, а також практики надання соціального захисту учасників бойових дій, визначити сутність та особливості соціального захисту даної категорії громадян, та на основі найбільш позитивного досвіду зарубіжних країн, визначити можливі напрямки удосконалення нормативно-правового регулювання даної сфери суспільних відносин. Здійснюється історико-правовий аналіз становлення українського законодавства про соціальний захист учасників бойових дій. Визначається поняття та особливості соціального захисту учасників бойових дій. Розкривається сутність елементів соціального захисту учасників бойових дій та надається їм характеристика. Визначається коло суб’єктів соціального захисту учасників бойових дій. Проводиться дослідження правового статусу учасників бойових дій в Україні. Встановлюється та розкривається зміст принципів соціального захисту учасників бойових дій. Надається оцінка правовому регулюванню соціального захисту учасників бойових дій в Україні. Окреслюються напрямки розвитку державної політики у сфері соціального захисту учасників бойових дій. Визначаються шляхи удосконалення законодавства, яке визначає правові засади соціального захисту учасників бойових дій. Узагальнюється зарубіжний досвід правового регулювання соціального захисту учасників бойових дій та визначаються можливості його використання в Україні.

The dissertation is focused on the problems of improving the legal regulation of social protection of combatants. The author of the dissertation has provided theoretical generalization and a new solution of the scientific problem, which is based on the analysis of scientific views of scholars, the norms of the current legislation of Ukraine, as well as practices of providing social protection for combatants, to determine the essence and peculiarities of social protection of this category of citizens, and on the basis of the most positive experience of foreign countries, to identify possible directions for improving normative and legal regulation of this sphere of social relations.

Диссертационное исследование посвящено проблематике улучшения правового регулирования социальной защиты участников боевых действий. В диссертации приведено теоретическое обобщение и новое решение научной задачи, которая заключается в том, чтобы на основе анализа научных взглядов ученых, норм действующего законодательства Украины, а также практики предоставления социальной защиты участникам боевых действий, определить сущность и особенности социальной защиты данной категории граждан, и на основе наиболее положительного опыта зарубежных стран, определить возможные направления совершенствования нормативно-правового регулирования данной сферы общественных отношений.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Правовое регулирование социальной защиты участников боевых действий
Митько, Я. В. Особливості правового регулювання соціального захисту учасників бойових дій: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.05 / Я. В. Митько; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2019. - 29 с.
Keywords: Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; Україна. Ukraine. Украина; 12.00.05; соціальний захист; соціальне забезпечення; суб’єкти соціального захисту; учасники бойових дій; правове регулювання; державна політика; правовий статус; суб’єктивні права; юридичні обов’язки; social protection; social guaranteeing; subject of social protection; participants in hostilities; legal regulation; state policy; legal status; subjective rights; legal obligations; социальная защита; социальное обеспечение; субъекты социальной защиты; участники боевых действий; правовое регулирование; государственная политика; правовой статус; субъективные права; юридические обязанности