Визначення місця митних платежів у системі податків і зборів України в контексті забезпечення економічної безпеки держави - Пономарьова, Я. О.; Ponomarova , Ya. O.; Новик, М. Ю.; Novyk , M. Yu.; Яна Пономарьова; Марія Новик (Вісник Кримінологічної Асоціації України. – 2023. – № 3 (30). – С. 230-236, 2023)
Акцентовано увагу на тому, що податки і збори - це обов'язкові платежі, які належить сплачувати фізичним та юридичним особам у встановленому законодавством порядку до бюджету держави або місцевого самоврядування, з метою забезпечення фінансових потреб держави, реалізації її соціально-економічних програм і проектів. Доведено, що митний платіж - це обов’язковий платіж, який сплачує фізична або юридична особа при переміщенні товарів через митний кордон країни, або при здійсненні інших митних операцій, таких як імпорт, експорт, транзит тощо. Констатовано, що митні платежі займають особливе місце у системі податків і зборів України. Зазначене пояснюється тим, що митні платежі складають не лише велику долю надходжень до державного бюджету, а й виступають важливим інструментом регулювання зовнішньоекономічної діяльності країни. Окрім того, безспірним є той факт, що митні платежі є важливим засобом боротьби з контрабандою та незаконним переміщенням товарів через державний кордон.

Attention is focused on the fact that taxes and fees are mandatory payments that must be paid by individuals and legal entities in accordance with the procedure established by law to the budget of the state or local self-government, in order to ensure the financial needs of the state, the implementation of its socioeconomic programs and projects. It has been proven that customs payment is a mandatory payment that is paid by an individual or legal entity when moving goods across the country's customs border, or when performing other customs operations, such as import, export, transit, etc. It was established that customs payments occupy a special place in the system of taxes and duties of Ukraine. This is explained by the fact that customs payments make up not only a large share of revenues to the state budget, but also act as an important tool for regulating the country's foreign economic activity. In addition, the fact that customs payments are an important means of combating smuggling and illegal movement of goods across the state border is indisputable.

Очерчено место таможенных платежей в системе налогов и сборов Украины. Раскрыты теоретические подходы к толкованию понятия «налоги и сборы» и отдельные аспекты, актуализируемые в пределах современного осмысления данной категории. Выяснена сущность таможенных платежей, на основе чего определено их место в системе налогов и сборов Украины.
Determination of the place of customs payments in the tax and fees system of Ukraine in the context of ensuring the economic security of the state
Keywords: податки; збори; митний платіж; обов’язковий платіж; мито; taxes; fees; customs payment; mandatory payment; duty; налоги; сборы; таможенный платеж; обязательный платеж; пошлина