Дотримання розумних строків у кримінальному провадженні - Шомахова, В. Д.; Shomakhova, V. D. (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 19 квіт. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 484-486, 2024)
Визначено, що враховуючи положення засад кримінального процесу, особливо презумпцію невинуватості, повагу до людської гідності, рівність перед законом та судом, під розумним строком судового розгляду доцільно розуміти найкоротший строк розгляду і вирішення судом кримінального провадження, який достатній для досягнення завдань кримінального провадження і винесення законного, обґрунтованого і вмотивованого судового рішення.

It was determined that, taking into account the provisions of the principles of the criminal process, especially the presumption of innocence, respect for human dignity, equality before the law and the court, a reasonable period of trial should be understood as the shortest period of consideration and decision by the court of criminal proceedings, which is sufficient to achieve the objectives of the criminal proceedings and issue a legal sentence. , justified and reasoned court decision.

Определено, что учитывая положения основ уголовного процесса, особенно презумпцию невиновности, уважение человеческого достоинства, равенство перед законом и судом, под разумным сроком судебного разбирательства целесообразно понимать кратчайший срок рассмотрения и решения судом уголовного производства, достаточный для достижения задач уголовного производства и вынесения законного , обоснованного и мотивированного судебного решения.
Keywords: розумні строки; reasonable terms; разумные сроки; кримінальне провадження; criminal proceedings; уголовное производство; захист прав людини; protection of human rights; защита прав человека