Роль професійної етики в педагогічній діяльності при підготовці майбутніх співробітників поліції - Джафарова, О. В.; Dzhafarova, O. V.; Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Джафарова Олена В'ячеславівна; Данііл Зінченко (Сучасні напрямки вдосконалення педагогічної майстерності викладачів : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Чернігів, 30 квіт. 2024 р.). - Чернігів, 2024. - С. 33-37, 2024)
Професійна етика є важливою складовою підготовки майбутніх співробітників поліції в Україні. Вона визначає моральні принципи та цінності, що лежать в основі їхньої професійної діяльності. Етичні норми в педагогічній сфері сприяють формуванню у студентів поліцейських навчальних закладів почуття відповідальності, чесності та справедливості. В умовах постійних соціальних змін, роль професійної етики в педагогічній діяльності при підготовці майбутніх співробітників поліції стає ще більш актуальною. Педагогічний процес має на меті не лише передати студентам знання, а й сформувати у них ціннісні орієнтири, які б допомогли у майбутній професійній діяльності. Зокрема, етичні норми допомагають забезпечити високу якість роботи співробітників поліції, сприяти ефективній взаємодії з громадськістю та підвищувати рівень довіри до правоохоронних органів. Одним з основних аспектів професійної етики в педагогічній діяльності є формування у студентів усвідомлення відповідальності за дотримання прав людини та законності в процесі виконання службових обов'язків. Також важливим є розвиток критичного мислення, вміння приймати етичні рішення у складних ситуаціях та прагнення до постійного професійного самовдосконалення. Роль професійної етики також полягає у підтримці високих стандартів поведінки під час взаємодії зі студентами. Викладачі поліцейських навчальних закладів повинні бути взірцем для своїх студентів, показуючи приклад професіоналізму, толерантності та справедливості. Також важливим аспектом є підтримка у студентів відчуття взаємоповаги та довіри між собою та педагогами. Етичні стандарти в педагогічній діяльності допомагають формувати у майбутніх співробітників поліції відданість професійним обов'язкам та принципам служіння суспільству. Вони сприяють формуванню почуття відповідальності за власні вчинки та мотивують дотримуватися високих стандартів поведінки під час виконання службових обов'язків. Важливість професійної етики під час підготовки майбутніх співробітників поліції полягає у формуванні морально-психологічної стійкості, почуття патріотизму та прагнення до забезпечення правопорядку. Таким чином, професійна етика є незамінною складовою навчального процесу і забезпечує підготовку фахівців, здатних ефективно виконувати свої обов'язки, дотримуючись при цьому принципів моралі та етики.

Professional ethics is a crucial component in the training of future police officers in Ukraine. It defines the moral principles and values that underpin their professional activities. Ethical norms in the educational sphere contribute to the formation of a sense of responsibility, honesty, and fairness among students in police educational institutions. In the context of constant social changes, the role of professional ethics in pedagogical activities when training future police officers becomes even more relevant. The pedagogical process aims not only to transfer knowledge to students but also to shape their value orientations that would assist in their future professional activities. In particular, ethical norms help ensure the high quality of police officers' work, promote effective interaction with the public, and increase trust in law enforcement agencies. One of the main aspects of professional ethics in pedagogical activities is to develop in students an awareness of their responsibility to uphold human rights and legality in the process of fulfilling their duties. It is also important to develop critical thinking, the ability to make ethical decisions in complex situations, and the desire for continuous professional self-improvement. The role of professional ethics also lies in maintaining high standards of behavior when interacting with students. Teachers at police educational institutions must set an example for their students, demonstrating professionalism, tolerance, and fairness. An important aspect is also fostering a sense of mutual respect and trust between students and teachers. Ethical standards in pedagogical activities help shape future police officers' commitment to their professional duties and principles of serving society. They contribute to the formation of a sense of responsibility for their actions and motivate adherence to high standards of behavior while fulfilling their duties. The importance of professional ethics in training future police officers lies in developing moral and psychological resilience, a sense of patriotism, and a desire to ensure law and order. Thus, professional ethics is an indispensable component of the educational process and ensures the training of specialists capable of effectively fulfilling their duties while adhering to the principles of morality and ethics.
Keywords: професійна етика; підготовка майбутніх співробітників поліції; педагогічна діяльність; моральні принципи; правопорядок; майбутні поліцейські; поліція; підготовка кадрів; Україна; professional ethics; pedagogical activity; moral principles; training of future police officers; law and order