Стійкий менталітет суспільства – запорука незалежності країни - Дядін, А. С.; Diadin, A. S. (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. Х Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 27-й річниці створення Харків. нац. ун-ту внутр. справ (м. Харків, 19 листоп. 2021 р.). – Харків : ХНУВС, 2021. – С. 205-206, 2021)
Зазначено, що поняття «ментальність» дає можливість проаналізувати психологічний склад людей у етнічному, соціальному та політичному контексті. Ментальність демонструє певну усталену поведінку та цінності конкретного народу й носить світоглядний характер. Поняття національний характер охоплює типові якості і психологічні особливості етнічної групи, яка має спільну територію, мову, історію, культуру, звичаї, символи, що відрізняють її від сусідніх народів. Територія кожного народу має свої природні особливості і певною мірою впливає на формування національного характеру.

It is noted that the concept of "mentality" provides an opportunity to analyze the psychological composition of people in an ethnic, social and political context. The mentality shows a certain established behavior and values ​​of a specific people and has a worldview character. The concept of national character includes typical qualities and psychological features ethnic group that has a common territory, language, history, culture, customs, symbols that distinguish it from neighboring peoples. The territory of each nation has its own natural features and to some extent influences the formation of the national character.

Отмечено, что понятие «ментальность» позволяет проанализировать психологический состав людей в этническом, социальном и политическом контексте. Ментальность демонстрирует определенную устоявшееся поведение и ценности конкретного народа и носит мировоззренческий характер. Понятие национального характера охватывает типичные качества и психологические особенности этнической группы, которая имеет общую территорию, язык, историю, культуру, обычаи, символы отличают ее от соседних народов. Территория каждого народа имеет свои природные особенности и в определенной степени оказывает влияние на формирование национального характера.
Keywords: менталітет; mentality; менталитет; ментальність; ментальность; національний характер; national character; национальный характер