Щодо питання визначення моменту виникнення права людини та особи на життя - Черевко, К. О.; Cherevko, K. O.; Кирило Черевко (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. (м. Харків, 26 трав. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 155-156, 2022)
Зазначено, що практичне значення законодавчого визначення початку людського життя є дуже важливим, так як дозволить однозначно визначити, на якій стадії розвитку людський ембріон чи плід стає життєздатним, може існувати самостійно поза утробою матері і бути об’єктом кримінально-правової охорони. Тому з юридичної точки зору ставлення до ембріону в нашому законодавстві повинно грунтуватися на основі визнання того факту, що теоретично ембріон чи плід після 12 тижнів вагітності необхідно розглядати не як частину тіла матері, а визнавати початком нового життя.

It is noted that the practical significance of the legislative definition of the beginning of human life is very important, as it will unambiguously determine at what stage of development a human embryo or fetus becomes viable, can exist independently outside the womb and be subject to criminal protection. Therefore, from a legal point of view, the treatment of the embryo in our legislation should be based on the recognition of the fact that theoretically the embryo or fetus after 12 weeks of pregnancy should not be considered part of the mother's body, but recognized as the beginning of new life.

Отмечено, что практическое значение законодательного определения начала человеческой жизни очень важно, так как позволит однозначно определить, на какой стадии развития человеческий эмбрион или плод становится жизнеспособным, может существовать самостоятельно вне утробы матери и быть объектом уголовно-правовой охраны. Поэтому с юридической точки зрения отношение к эмбриону в нашем законодательстве должно основываться на основе признания того факта, что теоретически эмбрион или плод после 12 недель беременности следует рассматривать не как часть тела матери, а признавать началом новой жизни.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Кримінальне право. Criminal Law. Криминальное право; життя; кримінально-правова охорона; право людини на життя; жизнь; уголовно-правовая охрана; право человека на жизнь; life; criminal law protection; human right to life