Право і свобода волі особистості - Шульга, А.М.; Shulga, A.M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-7634-3665 (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сер.: Право. - 2011. - Вип. 10. - С. 29-33, 2011)
Висвітлено основні аспекти питання про свободу волі особистості як суб’єкта юридично значущої поведінки, вказано на фактичну наявність у законодавстві презумпції свободи волі. Звернено увагу на актуальність проблеми неусвідомлюваного впливу на поведінку людини, необхідність удосконалення у цьому сенсі чинного законодавства України.

The main aspects of the issue of free will of an individual as a subject of legally significant behavior are highlighted, the actual presence of the presumption of free will in the legislation is indicated. Attention is drawn to the urgency of the problem of unconscious influence on human behavior, the need to improve the current legislation of Ukraine in this sense.

Освещены основные аспекты вопроса о свободе воли личности как субъекта юридически значимого поведения, указано фактическое наличие в законодательстве презумпции свободы воли. Обращено внимание на актуальность проблемы неосознаваемого влияния на поведение человека, необходимость усовершенствования в этом смысле действующего законодательства Украины.
Шульга, А. М. Право і свобода волі особистості / А. М. Шульга // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сер.: Право. - 2011. - Вип. 10. - С. 29-33.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; поведінкова саморегуляція особистості; behavioral self-regulation of the individual; поведенческая саморегуляция личности; презумпція свободи волі; presumption of free will; презумпция свободы воли; вина; fault; осудність; prudence; вменяемость; усвідомлюваний вплив; perceived influence; осознаваемое влияние; неусвідомлюваний вплив на поведінку людини; unconscious influence on human behavior; неосознаваемое влияние на поведение человека