Концепція сервісно орієнтованої держави в контексті модернізації публічного управління. - Клімушин, П. С.; Спасібов, Д. В. (Теорія та практика державного управління. Харків : Вид-во ХарРІ НАДУ «Магістр», 2017. № 2 (57). С. 21–28., 2017)
Удосконалено ключові принципи модернізації відносин між органами публічної влади та громадянами для забезпечення сервісного публічного управління. Запропоновано онтологічний, інформаційно-правовий та ціннісно-нормативний напрями модернізації публічного управління у сфері сервісної діяльності держави. The key principles of upgrading relations between public authorities and citizens for service public management have been improved. Ontological, legal information and value-regulatory areas of modernizing public administration in the field of service activity of the state are proposed.
Концепция сервисно ориентированного государства в контексте модернизации публичного управления.
Concept of Service-Oriented State Under Public Administration Modernization
Клімушин П. С., Спасібов Д. В. Концепція сервісно орієнтованої держави в контексті модернізації публічного управління. Теорія та практика державного управління. Харків : Вид-во ХарРІ НАДУ «Магістр», 2017. № 2 (57). С. 21–28.
Keywords: електронне урядування; електронна держава; публічна послуга; модернізація публічного управління; принцип клієнтських відносин між громадянами і органами влади; принцип конкурентності публічних послуг; принцип незалежного оцінювання якості публічних послуг; принцип оптимізації технологічного ланцюжка надання публічних послуг; e-governance; e-government; public service; modernization of public administration; competitiveness; principle of independent assessment of public services quality; principle of optimizing public services process chain