Promising ways to increase the effectiveness of public policy on economic security - Koshykov, D. O.; Кошиков, Д. О. (Підприємництво, господарство і право. – 2021. – № 8. – С. 52-58, 2021)
Сучасні політичні та економічні процеси, які відбуваються в державі, потребують системних і виважених кроків щодо вдосконалення нормативно-правового, організаційного, матеріально-технічного та іншого забезпечення державної політики у сфері економічної безпеки. Метою статті є визначення перспективних шляхів підвищення ефективності державної політики у сфері економічної безпеки. Результати. Аргументовано, що процеси формування й реалізації державної політики у сфері забезпечення економічної безпеки України потребують суттєвого вдосконалення та оптимізації, що стосується як нормативної бази формування й забезпечення системи економічної безпеки держави, так і питань, які належать до компетенції центральних органів виконавчої влади, що мають повноваження з реалізації політики економічної безпеки в окремих сферах суспільнополітичного життя. Основними пропозиціями в цьому напрямі є такі: 1) трансформація нормативноправового забезпечення реалізації державної політики у сфері економічної безпеки в частині: а) удосконалення положень Закону України «Про національну безпеку України»; б) внесення змін до Стратегії національної безпеки України (2020 року); в) оптимізації змісту Стратегії кібербезпеки України; 2) створення при Президентові України Ради з питань забезпечення економічної безпеки, продовження дії Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України та Організацією економічного співробітництва, зокрема, за напрямами протидії відмиванню коштів, реформування податкової системи та системи адміністрування митних зборів і платежів, забезпечення сприятливого інвестиційного клімату; 3) запровадження стратегічного планування у сфері економічної безпеки шляхом прийняття Стратегії економічної безпеки, концепцій і стратегій у межах окремих складників економічної безпеки (фінансової, виробничої, макроекономічної, інвестиційної, зовнішньоекономічної та гуманітарної безпеки); 4) розроблення проєкту Закону України «Про економічну безпеку України». Висновки. Запропоновано створити при Президентові України Раду з питань забезпечення економічної безпеки. У складі такого органу варто сформувати декілька профільних комісій за напрямами (зокрема, з фінансової, макроекономічної, виробничої, енергетичної, зовнішньоекономічної, інвестиційно-інноваційної та гуманітарної безпеки).

The purpose of the article is to identify promising ways to increase the effectiveness of public policy in the field of economic security. Results. The current political and economic processes in the State require systematic and well-balanced steps to improve legal, regulatory, organizational, logistical and other support for public policy on economic security. It is proved that the processes of making public policy on the economic security of Ukraine require substantial improvement and optimization regarding both the regulatory framework for the establishment and maintenance of the state economic security system and matters falling within the competence of the central executive authorities responsible for implementing economic security policy in individual sectors of social and political life. The main proposals in this area are: 1) improvement of the legal and regulatory framework for the implementation of public policy on economic security in terms of: a) improving the provisions of the Law of Ukraine “On National Security of Ukraine”; b) amending the 2020 National Security Strategy of Ukraine; c) optimizing the content of the Cybersecurity Strategy of Ukraine; 2) establishment of the Council on Economic Security under the President of Ukraine and the continuation of the Memorandum of Understanding between the Government of Ukraine and the Organisation for Economic Co-operation and Development, in particular in the areas of combating money-laundering; reforming the tax system and administration of customs duties and charges and ensuring a favourable investment climate; 3) introduction of strategic planning for economic security through the adoption of the Economic Security Strategy, Concepts and Strategies within the individual components of economic security (financial, industrial, macroeconomic, investment, foreign economy and human security); 4) development of the draft Law of Ukraine “On Economic Security of Ukraine”. Conclusions. The author makes proposals to establish the Council on Economic Security under the President of Ukraine. This body should include several specialized commissions in the areas of: financial, industrial, macroeconomic, investment and innovation, foreign economy and human security.

Современные политические и экономические процессы, происходящие в государстве, нуждаются в системных и взвешенных шагах по усовершенствованию нормативно-правового, организационного, материально-технического и другого обеспечения государственной политики в сфере экономической безопасности. Целью статьи является определение перспективных путей повышения эффективности государственной политики в области экономической безопасности.
Перспективні шляхи підвищення ефективності державної політики у сфері забезпечення економічної безпеки
Koshykov, D. Promising ways to increase the effectiveness of public policy on economic security / Denys Koshykov // Підприємництво, господарство і право. – 2021. – № 8. – С. 52-58. – DOI: https://doi.org/10.32849/2663-5313/2021.8.08.
Koshykov, Denys (2021). Promising ways to increase the effectiveness of public policy on economic security. Entrepreneurship, Economy and Law, 8, 52–58.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; economic security; economic security of the state; national security; public policy; administrative legislation; efficiency assessments; efficiency; optimization; економічна безпека; економічна безпека держави; національна безпека; державна політика; адміністративне законодавство; оцінювання ефективності; ефективність; оптимізація; экономическая безопасность; национальная безопасность; государственная политика; административное законодательство; эффективность; оптимизация