Fight against doping: experience of Ukraine and European states - Reznik, O. M.; Рєзнік, О. М.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-4569-8863; Muzychuk, O. M.; Музичук, О. М.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-8367-2504; Andriichenko, N.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-0282-2775; Yakushchenko, Yu.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-8169-1250; Korzh, S.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-2115-0481 (AMAZONIA Investiga. – 2020. – Vol. 9, Issue 27 (March). – P. 34-41, 2020)
Стаття присвячена вивченню досвіду боротьби з допінгом в Україні та Європейських державах. В статті розглянуто низку доктринальних та нормативних підходів до розуміння допінгу та антидопінгового правопорушення і відповідно важливості боротьби із такими явищами. Досліджено положення міжнародних актів, які регламентують перелік речовин, які є допінгом, перевірку на допінг, застосування санкцій за антидопінгові правопорушення та сформульовано висновок про необхідність удосконалення переліку заборонених речовин, що на сьогодні стримує ефективність заходів у напрямку боротьби з допінгом. Акцентовано увагу на кримінально-правових нормах України, Угорщини, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Польщі, Італії, Іспанії що встановлюють кримінальну відповідальність за допінг, у тому числі його незаконне виробництво, торгівлю, призначення, застосування та примушування до застосування інших осіб. Розкрито особливості унікального підходу до юридичної відповідальності за допінг в Австрії та Франції, де зазначені діяння підпадають під диспозицію статті «Шахрайство». Встановлено необхідність внесення змін до статті 323 Кримінального кодексу України з метою покращення боротьби з допінгом в Україні та доцільність уніфікації положень національного законодавства України та Європейських держав з нормами міжнародних актів в аспекті розуміння та назви допінгових речовин.

The article deals with the study of the anti-doping experience of Ukraine and European countries. It considers a number of doctrinal and regulatory approaches to the understanding of doping and anti-doping rule violations and, accordingly, the importance of combating such phenomena. The article examines the provisions of international acts regulating the list of prohibited substances, doping testing, the application of sanctions for anti-doping rule violations, and formulates the conclusion on the need to improve the list of prohibited substances, which currently hinders the effectiveness of anti-doping measures. It focuses on the criminal law of Ukraine, Hungary, Estonia, Finland, Germany, Poland, Italy, and Spain, which provides for the criminal liability for doping, including its illegal production, trade, appointment, use, and forcing other persons to use it. The article describes the peculiarities of a unique approach to legal liability for doping in Austria and France, where the specified actions are regarded as fraud. The article establishes the necessity of introducing changes to Article 323 of the Criminal Code of Ukraine to improve the fight against doping in Ukraine and the expediency of harmonizing the provisions of the national legislation of Ukraine and European states with the international rules in terms of the definition of doping and the list of prohibited substances.

Статья посвящена изучению опыта борьбы с допингом в Украине и европейских государствах. В статье рассмотрен ряд доктринальных и нормативных подходов к пониманию допинга и антидопингового правонарушения и соответственно важности борьбы с такими явлениями. Исследованы положения международных актов, регламентирующих перечень веществ, которые являются допингом, проверку на допинг, применение санкций за антидопинговые правонарушения и сформулирован вывод о необходимости совершенствования перечня запрещенных веществ, что на сегодня сдерживает эффективность мероприятий в направлении борьбы с допингом. Акцентировано внимание на криминально-правовых нормах Украины, Венгрии, Эстонии, Финляндии, Германии, Польши, Италии, Испании устанавливающие уголовную ответственность за допинг, в том числе его незаконное производство, торговлю, назначение, применение и принуждение к применению других лиц. Раскрыты особенности уникального подхода к юридической ответственности за допинг в Австрии и Франции, где указаные деяния подпадают под диспозицию статьи «Мошенничество». Установлена ​​необходимость внесения изменений в статью 323 Уголовного кодекса Украины с целью улучшения борьбы с допингом в Украине и целесообразность унификации положений национального законодательства Украины и европейских государств с нормами международных актов в аспекте понимания и названий допинговых веществ.
Боротьба з допінгом: досвід України та європейських держав
Fight against doping: experience of Ukraine and European states / Oleg Reznik, Oleksandr Muzychuk, Nadiia Andriichenko and oth. // AMAZONIA Investiga. – 2020. – Vol. 9, Issue 27 (March). – P. 34-41. – DOI: http://dx.doi.org/10.34069/AI/2020.27.03.4.
Reznik, O., et al. "Fight against Doping: Experience of Ukraine and European States." Amazonia Investiga 9.27 (2020): 34-41. Print.
Keywords: publikatsii u zarubizhnomu vydanni; publikatsii u WoS; Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; допінг; допинг; заборонені речовини; запрещенные вещества; антидопінгове правопорушення; антидопинговое правонарушение; застосування допінгу; применение допинга; кримінальна відповідальність; уголовная ответственность; anti-doping rule violation; doping; doping use; criminal liability; prohibited substances; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; foreign experience