Щодо питання правового регулювання криміналістичного ДНК-аналізу в Україні - Заяць, К. Д.; Zaiats, K. D.; Заяць, Д. Д.; Zaiats, D. D.; Дмитро Заяць (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 637-641, 2025)
Зазначено, що технічні новації у галузі криміналістичного ДНК-аналізу не тільки розширюють практичні можливості правоохоронних органів, але і потребують належного нормативно-правового регулювання. Законодавчі новації щодо державної реєстрації геномної інформації людини та необхідність гармонізації вітчизняного законодавства зумовлюють потребу проведення подальших досліджень щодо проблем правового регулювання криміналістичного ДНК-аналізу в Україні.

It is noted that technical innovations in the field of forensic DNA analysis not only expand the practical capabilities of law enforcement agencies, but also require proper regulatory and legal regulation. Legislative innovations regarding the state registration of human genomic information and the need to harmonize domestic legislation necessitate further research into the problems of legal regulation of forensic DNA analysis in Ukraine.
Keywords: Україна; правове регулювання; ДНК-аналіз; геномна інформація; Ukraine; legal regulation; DNA analysis; genomic information