Particular Aspects Of Collection, Study And Processing Of Genomic Information, Biomaterials Of Persons And Conduct Of Molecular Genetic Examination In Ukraine (Review Article) - Nechyporuk, M.; Kliuiev, О.; Filipenko, N.; Juodkaitė-Granskienė, G.; Yashchenko, A. M.; Ященко, А. М. (Архів кримінології та судових наук. – 2022. – № 1 (5). – С. 26-44, 2022)
Розглянуто питання організації та проведення експертизи речових доказів біологічного походження( молекулярно-генетичної експертизи), що стають дедалі актуальнішим елементом у кримінальних провадженнях. Наголошено, що вивчення та обробки геномної інформації людини, а також проведення молекулярно-генетичної експертизи у судово-експертних установах досліджували в Україні та за кордоном, можливо розглядати у двох взаємопов’язаних площинах: актуальні проблеми призначення і проведення молекулярно-генетичної експертизи в умовах сучасної правової дійсності; морально-етичні аспекти забезпечення прав людини про використання геномної інформації та біоматеріалу людини. Проведено аналіз практики Європейського Суду з прав людини у сфері використання геномної інформації та біологічного матеріалу людини. Виявлено та обґрунтовано необхідність законодавчого запровадження міжнародних стандартів у процес проведення молекулярно-генетичної експертизи.

The article deals with issues of organization and examination of physical evidence of biological origin (molecular genetic examination), which is becoming an increasingly relevant element in criminal proceedings. The authors stress that study and processing of human genomic information, as well as conduct of molecular genetic examination in forensic science institutions, which have been studied in Ukraine and abroad, can be considered in two interrelated persepctives: relevant issues of appointing and conducting molecular genetic examination in conditions of modern legal reality; moral and ethical aspects of ensuring human rights on the use of genomic information and human biomaterial. Also, an analysis of the practice of the European Court of Human Rights in the field of using genomic information and human biological material was also carried out. The need for the legislative introduction of international standards in the process of molecular genetic examination has been identified and substantiated.

Рассмотрены вопросы организации и проведение экспертизы вещественных доказательств биологического происхождения (молекулярно-генетической экспертизы), которые становятся все более актуальным элементом в уголовных производствах.
Окремі аспекти збирання, вивчення та обробки геномної інформації, біоматеріалів осіб та проведення молекулярно-генетичної експертизи в Україні та світі (оглядова стаття)
Keywords: судова експертиза; судово-експертні установи; захист прав людини; Європейський Суд з прав людини; законодавство; геном; геномна інформація; біологічний матеріал людини; ДНК-ідентифікація; молекулярно-генетична експертиза; forensic examination; forensic science institutions; protection of human rights; European Court of Human Rights; legislation; genome; genomic information; human biological material; DNA identification; molecular genetic examination; судебная экспертиза; судебно-экспертные учреждения; защита прав человека; Европейский Суд по правам человека; законодательство; геномная информация; биологический материал человека; ДНК- идентификация; молекулярно-генетическая экспертиза