Доміцид - злочин проти людяності - Філіпська, Н. О.; Filipska, N. O.; Nataliia Filipska (Актуальні проблеми міжнародного права: тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 10 берез. 2023 р.). - Харків: ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2023. - С. 110-113, 2023)
У даній роботі проводиться аналіз злочинів, вчинених державами-агресорами проти мирного населення та їх житла. Умисне позбавлення мирного населення однієї із сторін конфлікту домівок є давньою практикою під час війн, але не має юридичного закріплення як окремого виду злочину проти людяності - доміциду, умисного знищення житла. Розглянуто факти такого порушення права людини на житло як в Україні, так і в інших державах, проти яких були вчинені злочини агресії.

This paper analyzes crimes committed by aggressor states against the civilian population and their housing. The deliberate deprivation of the civilian population of one of the parties to the conflict from their homes is a long-standing practice during wars, but it is not legally established as a separate type of crime against humanity - domicide, the deliberate destruction of housing. The facts of such a violation of the human right to housing are considered both in Ukraine and in other states against which crimes of aggression were committed.
Keywords: збройний конфлікт; право на житло; міжнародне кримінальне право; злочини проти людяності; Україна; доміцид; right to housing; armed conflict; crimes against humanity; international criminal law; Ukraine; domicide