Конфіскаційні санкції у цивільному праві : дисертація - Навальнєва, Н. М.; Navalnieva, N. M. (Харків, 2020)
Дисертаційне дослідження є кваліфікаційною науковою працею, в якій вперше у вітчизняній цивілістичній науці запропоновано наукові підходи до визначення поняття конфіскаційних санкцій у цивільному праві, їх видів, підстав та порядку застосування, окреслено шляхи, спрямовані на вдосконалення правового регулювання цивільних відносин у цій сфері. Обґрунтовано, що конфіскаційні санкції в цивільному праві є визначеними в законі заходами цивільно-правового впливу, що полягають у примусовому припиненні права власності на майно, яке оплатно або безоплатно переходить у власність держави чи знищується. Доведено, що конфіскаційними санкціями при вчиненні недійсного правочину є одностороння реституція (щодо сторони, у якої майно вилучається у власність держави) та недопущення реституції (стягненням у дохід держави всього одержаного сторонами за правочином, а в разі виконання правочину не всіма сторонами – того, що належало до одержання, за наявності умислу в обох сторін на вчинення правочину, визнаного судом недійсним, як вчиненого з метою, що завідомо суперечить інтересам держави і суспільства).

The dissertation research is a qualifying scientific work, which for the first time in domestic civil science offers scientific approaches to defining the concept of confiscation sanctions in civil law, their types, grounds and procedure, outlines ways to improve the legal regulation of civil relations in this area. It is substantiated that confiscation sanctions in civil law are measures of civil law influence defined in the law, which consist in the compulsory termination of the right of ownership of property, which is paid or gratuitously becomes the property of the state or is destroyed.

Диссертационное исследование является квалификационной научной работой, в которой впервые в отечественной цивилистической науке предложены научные подходы к определению понятия конфискационных санкций в гражданском праве, их видов, оснований и порядка применения, намечены пути, направленные на совершенствование правового регулирования гражданских отношений в этой сфере.
Дисертація на здобуття ступеня доктора філософії
Confiscatory Sanctions in Civil Law
Навальнєва, Н. М. Конфіскаційні санкції у цивільному праві : дис. ... д-ра філос.: 081, 08 / Наталія Миколаївна Навльнєва; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2020. - 264 с.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Дисертації. Theses. Диссертации; Україна. Ukraine. Украина; 081 Право; санкція; санкция; sanction; конфіскаційні санкції; конфискационные санкции; confiscation sanctions; правове регулювання; правовое регулирование; legal regulation; припинення права власності; прекращение права собственности; termination of ownership; одностороння реституція; односторонняя реституция; unilateral restitution; визнання необґрунтованими активів; признание необоснованными активов; admission of assets meritless