The concept of ‘militant democracy’ in the context of russia’s armed aggression against Ukraine - Bakumov, O. S.; Бакумов, О. С. (Access to Justice in Eastern Europe. – 2023. – № 4 (21). – P. 10-27, 2023)
Робота містить пропозиції щодо конституційного та законодавчого удосконалення регулювання засобів войовничої демократії в Україні, які ґрунтуються на світовому досвіді та використанні вже існуючих практик, які успішно апробовані та досягли результатів. Падіння диктатури супроводжується періодом демократичного транзиту, що вимагає вживання спеціальних заходів для захисту молодої та поки що нестабільної демократії. На практиці ця модель почала використовуватися після Другої світової війни у зв’язку з поширенням доктрини «демократії, здатної захистити себе», відомої також як войовнича демократія (англ.) або Wehrhafte (Streitbare) Demokrarie (нім.). Флагманом тут стала німецька наука конституційного права, яка сформувала інструментарій для створення нової правової системи з урахуванням помилок Веймарської республіки. Цей досвід є особливо актуальним для України, оскільки з 2014 року вона зіткнулася із зовнішньою збройною агресією з боку реваншистських сил, які перебрали владу у спадкоємиці радянської імперії Росії, в якій встановився тоталітарний режим і стала повноцінною державою-агресором.

The fall of a dictatorship is accompanied by a period of democratic transit, which necessitates the use of special measures to protect a young and, thus far, unstable democracy. This model’s use began in practice after the Second World War in connection with the spread of the doctrine of “democracy capable of defending itself,” also known as militant democracy (English) or Wehrhafte (Streitbare) Demokrarie (German). The flagship here was the German science of constitutional law, which formed the tools for the creation of a new legal system accounting for the mistakes of the Weimar Republic. This experience is especially relevant for Ukraine, as since 2014, it has faced external armed aggression by revanchist forces that took power from the heir of the Soviet empire, Russia, in which a totalitarian regime was established and became a full-fledged aggressor state.

Падение диктатуры сопровождается периодом демократического транзита, что диктует необходимость применения специальных мер по защите молодой и пока нестабильной демократии. Использование этой модели на практике началось после Второй мировой войны в связи с распространением доктрины «демократии, способной защитить себя», известной также как воинствующая демократия (англ.) или Wehrhafte (Streitbare) Demokrarie (нем.). Флагманом здесь стала немецкая наука конституционного права, сформировавшая инструменты создания новой правовой системы с учетом ошибок Веймарской республики. Этот опыт особенно актуален для Украины, поскольку с 2014 года она столкнулась с внешней вооруженной агрессией со стороны реваншистских сил, захвативших власть у наследницы советской империи России, в которой установился тоталитарный режим и стала полноценным государством-агрессором.
Keywords: publikatsii u WoS; dictatorship; democratic transit; democracy; militant democracy; войовнича демократія; демократія; Україна; воинствующая демократия; демократия; Украина