Цифровий спадок в епоху діджиталізації - Ясечко, С. В.; Iasechko, S. V.; Svitlana Iasechko (Проблеми цивільного права та процессу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 97-й річниці від дня народження Олександра Анатолійовича Пушкіна (м. Харків, 20 трав. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 218-221, 2022)
Зазначається, що наразі єдиного визначення цифрової спадщини немає, не лише в Україні, але і у більшості країн світу, питання успадкування цифрових активів досі залишається або недостатньо, або взагалі не визначеним. Таким чином на даний момент залишається можливим спадкування лише через рішення суду, а судовий розгляд, справа дуже непроста і тривала (особливо з такими гігантами як FB / Instagram), тому альтернативним способом передачі доступу наприклад до бізнес-акаунту може бути зазначення у заповіті інформації щодо місця зберігання логіну та паролю. Отмечается, что пока единого определения цифрового наследства нет, не только в Украине, но и в большинстве стран мира, вопрос наследования цифровых активов до сих пор остается или недостаточно, или вообще не определенным. Таким образом на данный момент остается возможным наследование только через решение суда, а судебное разбирательство, дело очень непростое и продолжительное (особенно с такими гигантами как FB/Instagram), поэтому альтернативным способом передачи доступа например к бизнес-аккаунту может быть указание в завещании информации о месте хранения логина и пароля. It is noted that currently there is no single definition of digital heritage, not only in Ukraine but also in most countries around the world, the issue of inheritance of digital assets still remains either insufficient or not defined at all. Thus, at the moment it is possible to inherit only through a court decision, and the trial is very difficult and long (especially with giants such as FB / Instagram), so an alternative way to transfer access to, for example, a business account may be to indicate in the will information about the location of the login and password.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; цифровий спадок; діджиталізація; спадкування; спадщина; цифрова спадщина; профіль в соцмережі; цифровое наследство; диджитализация; наследование; наследство; профиль в соцсети; digitalization; inheritance; heritage; social media profile; digital legacy