Місце Верховної Ради України в системі суб’єктів забезпечення територіальної цілісності - Надутий, А. В.; Nadutyi, A. V.; Надутий Андрій Валерійович (Jurnalul juridic national: teorie şi practică = Национальный юридический журнал: теория и практика. – 2016. – № 6, ч. 2 . – С. 21-24, 2016)
У статті досліджується місце Верховної Ради України в системі органів забезпечення територіальної цілісності. Автор робить висновок, що роль Верховної Ради України в системі органів забезпечення територіальної цілісності є фундаментальною (визначальною), що зумовлено, по-перше, її місцем в системі органів публічної влади, по-друге, повноваженнями у сфері забезпечення територіальної цілісності. Як єдиний орган законодавчої влади Верховна Рада України визначає основи забезпечення територіальної цілісності. У статті робиться висновок, що найширші контрольні повноваження та можливості у сфері забезпечення територіальної цілісності має саме парламент та його спеціалізовані допоміжні інституції. Низка повноважень у сфері забезпечення територіальної цілісності здійснюється парламентом сумісно з Президентом України як головнокомандувачем збройних сил та гарантом територіальної цілісності України. Наприклад, Верховна Рада України як самостійно, так і за участю глави держави формує низку суб’єктів забезпечення територіальної цілісності України.

This article examines the place of the Verkhovna Rada of Ukraine in system of bodies ensuring territorial integrity. The author concludes that the role of the Verkhovna Rada of Ukraine in system of bodies ensuring the territorial integrity is a fundamental (determining) that is due, firstly, to its place in the system of public administration, secondly, authority in the field of territorial integrity. As the only legislative body, the Parliament of Ukraine determines the basis for territorial integrity. The article concludes that the widest control powers and capabilities in the sphere of territorial integrity is a parliament and its subsidiary specialized institutions. Several of powers in the sphere of territorial integrity made by Parliament together with the President of Ukraine, as chief of the armed forces and guarantee the territorial integrity of Ukraine. For example, the Parliament of Ukraine, both independently and with the participation of the President forms a series of subjects ensuring the territorial integrity of Ukraine.

В статье исследуется место Верховной Рады Украины в системе органов обеспечения территориальной целостности. Автор делает вывод, что роль Верховной Рады Украины в системе органов обеспечения территориальной целостности является фундаментальной (определяющей), что обусловлено, во-первых, ее местом в системе органов публичной власти, во-вторых, полномочиями в сфере обеспечения территориальной целостности. Как единственный орган законодательной власти Верховная Рада Украины определяет основы обеспечения территориальной целостности. В статье делается вывод, что широкие контрольные полномочия и возможности в сфере обеспечения территориальной целостности имеет именно парламент и его специализированные вспомогательные учреждения. Ряд полномочий в сфере обеспечения территориальной целостности осуществляется парламентом совместно с Президентом Украины как главнокомандующим вооруженных сил и гарантом территориальной целостности Украины. Например, Верховная Рада Украины как самостоятельно, так и с участием главы государства формирует ряд субъектов обеспечения территориальной целостности Украины.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; publikatsii u zarubizhnomu vydanni; територіальна цілісність; суб’єкти забезпечення територіальної цілісності; Верховна Рада України; законодавча влада; законодавча функція; контрольна функція; всеукраїнський референдум з питань території; засади національної безпеки; парламент; національна безпека; территориальная целостность; субъекты обеспечения территориальной целостности; Верховная Рада Украины; законодательная власть; законодательная функция; контрольная функция; всеукраинский референдум; основы национальной безопасности; национальная безопасность; territorial integrity; subjects of ensuring territorial integrity; Verkhovna Rada of Ukraine; legislation; legislation function; parliament; nationwide referendum on issues the territory; national security