Цивільне право в умовах воєнного часу - Бандурка, О. М.; Bandurka, O. M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-0240-5517 (Проблеми цивільного права та процессу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 97-й річниці від дня народження Олександра Анатолійовича Пушкіна (м. Харків, 20 трав. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 15-17, 2022)
В статті зазначається, що нормами цивільного законодавства не визначено правовий механізм отримання компенсації за пошкоджене чи зруйноване житло, порядок визначення можливості його відновлення, розрахунок компенсації, суб’єктів, які відповідають за надання компенсації, відбудову пошкодженого житла чи надання заміни зруйнованого або пошкодженого житла. Окрім житла, варто врегулювати питання відшкодування вартості втраченого під час бойових дій рухомого майна. Серед питань, які потребують нагальної правової регламентації, варто назвати визначення правового режиму на окупованих територіях, наслідки правочинів, укладених під час окупації, при відповідній деокупації таких територій. Нез’ясованими в контексті цивільного права залишаються повноваження органів місцевого самоврядування на окупованих територіях. Нагальне вирішення вказаних питань шляхом їх чіткої цивільно-правової регламентації сформує необхідне правове поле для забезпечення невід’ємних конституційних прав населення держави. В статье отмечается, что нормами гражданского законодательства не определен правовой механизм получения компенсации за поврежденное или разрушенное жилье, порядок определения возможности его восстановления, расчет компенсации, субъектов, отвечающих за предоставление компенсации, восстановление поврежденного жилья или предоставление замены разрушенному или поврежденному жилью. Кроме жилья стоит урегулировать вопрос возмещения стоимости потерянного во время боевых действий движимого имущества. Среди вопросов, требующих насущной правовой регламентации, следует назвать определение правового режима на оккупированных территориях, последствия сделок, заключенных во время оккупации, при соответствующей деоккупации таких территорий. Невыясненными в контексте гражданского права остаются полномочия органов местного самоуправления на оккупированных территориях. Безотлагательное решение указанных вопросов путем их четкой гражданско-правовой регламентации сформирует необходимое правовое поле для обеспечения неотъемлемых конституционных прав населения государства. The article states that the norms of civil law do not define the legal mechanism for obtaining compensation for damaged or destroyed housing, the procedure for determining the possibility of its restoration, calculation of compensation, entities responsible for compensation, reconstruction of damaged housing or replacement of destroyed or damaged housing. In addition to housing, the issue of reimbursing the value of movable property lost during hostilities should be settled. Among the issues that require urgent legal regulation are the definition of the legal regime in the occupied territories, the consequences of transactions concluded during the occupation, with the corresponding deoccupation of such territories. Powers remain unclear in the context of civil law local governments in the occupied territories. Urgent solution of these issues through their clear civil law regulation will form the necessary legal framework to ensure the inalienable constitutional rights of the population.
Бандурка О. М. Цивільне право в умовах воєнного часу / О. М. Бандурка // Проблеми цивільного права та процессу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 97-й річниці від дня народження Олександра Анатолійовича Пушкіна (м. Харків, 20 трав. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. орг. «Асоціація цивілістів України», Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 15-17.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; воєнний стан; обмеження прав громадян; права громадян; Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; відчудження майна; реквізиція; майновий захист цивільних інтересів; военное положение; martial law; ограничение прав граждан; права граждан; отчуждение имущества; реквизиция; имущественная защита гражданских интересов; restriction of citizens' rights; citizens' rights; alienation of property; requisition; property protection of civil interests; надання компенсації; providing compensation; предоставление компенсации