Ватсон у ролі Холмса в ретродетективах Кшиштофа Бохуса з циклу «Вахмістр» - Чорний, І. В.; Chornyi, I. V.; ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6079-1746; Чорна, В. Л.; Chorna, V. L. (Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Сер.: Філологія. Журналістика. – 2022. – Т. 33 (72), № 1, ч. 3. - С. 6-11, 2022)
Досліджено творчість сучасного польського письменника Кшиштофа Бохуса. Розглянуто романи «Вахмістр» (2020) та «Вахмістр. Кінець гри» (2021), що складають мініцикл історичних детективів, які є приквелом до тетралогії письменника про радника Кристіана Абеля, у якому показано історію знайомства героя зі своїм вірним помічником вахмістром Густавом Кукулкою. Романіст використовує аналогічні художні прийоми, що й у попередніх ретродетективах. Події відбуваються у великому місті (Данцигу/Гданську), колізія романів базується на якійсь таємниці, що має подвійне дно (містичне і реалістичне), і, нарешті, рушійною силою сюжету є кохання героя до прекрасної жінки. Основною відмінністю дилогії від тетралогії є те, що на місці сищика (Абеля/Холмса) опиняється його вірний помічник (Кукулка/Ватсон), який розкриває кримінальні злочини не зовсім законними методами. Відтак дещо змінюються і акценти в базовій для архітектоніки романів тріаді. Скупішими стають описи місцевого колориту з огляду на недостатню освіченість головного героя. Поетизація старовини зустрічається лише в тих розділах, де йдеться про Абеля, який милується пам’ятками Данцига. Містико-релігійне забарвлення злочинів не вводить Кукулку в оману й герой майже одразу знаходить раціональне пояснення того, що відбувається. Жінка, в яку закоханий герой, не є фатальною красунею, яка пов’язана зі злочинами і згубно впливає на сищика, а навпаки слугує для нього рятівницею, допомагаючи зберегти людяність. Кукулка, пройшовши складну школу життя від звичайного підлітка-злодюжки до обпаленого війною воїна і підофіцера поліції і виробивши свій власний кодекс честі, стає втіленням мрії читача й самого автора про надгероя, який змагається зі злом, не зважаючи на загальноприйняті правила та заборони.

The article is devoted to the work of modern Polish writer Krzysztof Bochus. The novels “Cavalry SergeantMajor” (2020) and “Cavalry Sergeant-Major. The End of the Game” (2021) are examined; they form a minicycle of historical detective stories, which is a prequel to the tetralogy of the writer about the adviser Christian Abel, in which the story of the hero’s acquaintance with his faithful assistant cavalry sergeant-major Gustav Kukulka is shown. The novelist uses the same artistic techniques as in his previous retro-detectives. The events take place in a big city (Danzig/Gdańsk); the collision of the novels is based on a mystery that has a double bottom (mystical and realistic), and finally, the driving force of the plot is the hero’s love for a beautiful woman. The main difference between the dilogy and the tetralogy is that in the place of the detective (Abel/ Holmes) is his faithful assistant (Kukulka/Watson), who investigates the criminal offenses by the illegal methods. As a result, the accents in the basic triad for the architecture of novels are changed in a way. The descriptions of local color become more restrained due to the lack of education of the main character. The poeticization of antiquity is found only in those sections where Abel admires the sights of Danzig. The mystical and religious coloring of the crimes does not mislead Kukulka and the hero almost immediately finds a rational explanation for what is happening. The woman, the hero is in love with, is not a fatal beauty who is involved in the crime and has a detrimental effect on the detective, but on the contrary, she serves as a life-saver for him, helping to preserve the humanity. Kukulka, after passing through the hard school of life from an ordinary teenager-thief to a war-torn soldier and noncommissioned police officer and developing his own code of honor, becomes the embodiment of the reader’s and author’s dreams of a superhero fighting evil, despite generally accepted rules and prohibitions.

Исследовано творчество современного польского писателя Кшиштофа Бохуса. Рассмотрены романы Вахмистр (2020) и Вахмистр. Конец игры» (2021), составляющие мини-цикл исторических детективов, которые являются приквелом к ​​тетралогии писателя о советнике Кристиане Абеле, в котором показана история знакомства героя со своим верным помощником вахмистром Густавом Кукулкой. Романист использует аналогичные художественные приемы, что и в предыдущих ретродетективах.
Watson changes role with Holmes in the retro-detectives of Krzysztof Bochus from the series “Cavalry sergeant-major”
Чорний, І. В. Ватсон у ролі Холмса в ретродетективах Кшиштофа Бохуса з циклу «Вахмістр» / Чорний І. В., Чорна В. Л. // Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Сер.: Філологія. Журналістика. – 2022. – Т. 33 (72), № 1, ч. 3. - С. 6-11. - DOI: https://doi.org/10.32838/2710-4656/2022.1-3/02.
Keywords: Мова. Мовознавство. Літературознавство. Language. Linguistics. History and Criticism of Literature. Язык. Языкознание. Литературоведение; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; роман; novel; ретродетектив; retro detective; Бохус К.; Bochus K.; місцевий колорит; local flavor; местный колорит