Криміналістичні аспекти отримання біологічних зразків людини для проведення експертизи - Урбан, В. А.; Urban, V. A. (Права людини в Україні: минуле, сьогодення, майбутнє : тези доп. учасників Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 10 груд. 2021 р.). - Харків, 2021. - С. 319-320, 2021)
Стверджено, що отримання біологічних зразків людини – це процес здійснення відбору біологічних зразків особи (кров, слина, сперма, волосся, піт та інші) із застосуванням медикотехнічних засобів, шляхом дотримання основоположних прав і свобод людини, не принижуючи честі та гідності особи, та не допускаючи жорстокого поводження з метою проведення подальшої експертизи у межах кримінального провадження.

It is stated that obtaining human biological samples is the process of selection of biological samples of a person (blood, saliva, semen, hair, sweat, and others) with the use of medical and technical means, by observing the fundamental rights and freedoms of a person, not degrading the honor and dignity of a person, and not allowing cruel treatment for the purpose of further examination within the framework of criminal proceedings.

Утверждено, что получение биологических образцов человека – это процесс отбора биологических образцов лица (кровь, слюна, сперма, волосы, пот и другие) с применением медико-технических средств, путем соблюдения основных прав и свобод человека, не унижая чести и достоинства лица, и не допуская жестокого обращения с целью проведения дальнейшей экспертизы в рамках уголовного производства.
Keywords: кримінальне провадження; судова експертиза; біологічні зразки людини; criminal proceedings; forensic examination; human biological samples; уголовное производство; судебная экспертиза; биологические образцы человека