Форми та методи підготовки працівників Національної поліції України до реалізації державної правоохоронної політики - Танько, А. В.; Tanko, A. V.; ORCID: https://orcid.org/0000-0001-8425-2202 (Підприємництво, господарство і право. - 2021. - № 5. - С. 107-115, 2021)
Автором обґрунтовано необхідність удосконалення й урізноманітнення форм і методів підготовки поліцейських до реалізації правоохоронної політики держави, від рівня якої безпосередньо залежить результативність роботи Національної поліції України як провідного суб’єкта забезпечення прав і свобод людини. Уся сукупність форм і методів підготовки поліцейських до професійної діяльності у сфері забезпечення прав і свобод людини розподілена відповідно до виконання низки практичних завдань, у яких відображено реалії роботи органів поліції та конкретні напрями післядипломної та службової підготовки суб’єктів правоохоронної діяльності. На основі аналізу правознавчої літератури й вивчення методичного досвіду підготовки працівників поліції до роботи з громадянами у питаннях забезпечення їхніх прав і свобод визначено етапи організації та проведення такої роботи (адаптаційний, особистісно-розвивальний, професіоналізуючий), що було покладено в основу систематизації обґрунтованого комплексу форм і методів. Доведено, що вдосконаленню процесу організації підготовки поліцейських на адаптаційному етапі сприятиме застосування таких методів і форм, як: анкетування з морально-правових питань, групові та індивідуальні консультації, рефлексивні заняття, просвітницькі заходи з формування позитивної соціальної та особистісної мотивації до роботи з правового захисту населення тощо. На особистісно-розвивальному етапі як найбільш результативні визначено: ділові ігри, розв’язання проблемних ситуацій, метод обговорення, індивідуальні програми саморозвитку, тренінгові вправи, індивідуальні та групові заняття, організація обміну досвідом, тематичні диспути, присвячені питанням захисту прав людини, зустрічі з представниками громади, волонтерами, що працюють у сфері забезпечення прав людини в Україні, тощо. Обґрунтовано, що на професіоналізуючому етапі підготовки поліцейських доречним є використання тренінгових занять для збагачення підходів до просвітницької роботи в громаді, заходів заохочення інформаційно-комунікаційної активності поліцейських, флешмобів і форум-театрів, що демонструють рівень підготовки поліцейських, розуміння ними потреб громадян та єдність із населенням у питаннях розбудови правового сучасного суспільства, форм активної участі поліцейських у волонтерській правоохоронній діяльності, масових просвітницьких заходах із поширення правових знань серед населення.

The author substantiates the need to improve and diversify the forms and methods of training police officers to implement the law enforcement policy of the state, the level of which directly affects the effectiveness of the National Police of Ukraine as a leading entity for human rights and freedoms. The whole set of forms and methods of training police officers for professional activities in the field of human rights and freedoms is distributed in accordance with a number of practical tasks, which reflect the realities of police work and specific areas of postgraduate and professional training of law enforcement entities. Based on the analysis of legal literature and the study of methodological experience of training police officers to work with citizens in ensuring their rights and freedoms, the stages of organization and conduct of such work (adaptive, personal development, professional), which was the basis for systematization of a reasonable set of forms and methods. It is proved that the improvement of the process of organizing police training at the adaptation stage will contribute to the use of such methods and forms as: questionnaires on moral and legal issues, group and individual consultations, reflective classes, educational activities to form positive social and personal motivation to work on legal protection. etc. At the personal and developmental stage, the most effective are: business games, problem solving, discussion method, individual self-development programs, training exercises, individual and group classes, organization of experience exchange, thematic debates on human rights issues, meetings with representatives communities, volunteers working in the field of human rights in Ukraine, etc. It is substantiated that at the professional stage of police training it is appropriate to use training sessions to enrich approaches to educational work in the community, measures to encourage information and communication activities of police officers, flash mobs and forum theaters that demonstrate the level of police training in matters of building a legal modern society, forms of active participation of police officers in volunteer law enforcement, mass educational activities to disseminate legal knowledge among the population.

Автором обоснована необходимость совершенствования и разнообразия форм и методов подготовки полицейских к реализации правоохранительной политики государства, от уровня которой напрямую зависит результативность работы Национальной полиции Украины как ведущего субъекта обеспечения прав и свобод человека. Вся совокупность форм и методов подготовки полицейских к профессиональной деятельности в сфере обеспечения прав и свобод человека распределена в соответствии с выполнением ряда практических задач, в которых отражены реалии работы органов полиции и конкретные направления последипломной и служебной подготовки субъектов правоохранительной деятельности. На основе анализа правоведческой литературы и изучения методического опыта подготовки сотрудников полиции к работе с гражданами по вопросам обеспечения их прав и свобод определены этапы организации и проведения такой работы (адаптационный, личностно-развивающий, профессионализирующий), что было положено в основу систематизации обоснованного комплекса форм и методов. Доказано, что совершенствованию процесса организации подготовки полицейских на адаптационном этапе будет способствовать применение таких методов и форм, как: анкетирование по морально-правовым вопросам, групповые и индивидуальные консультации, рефлексивные занятия, просветительские мероприятия по формированию положительной социальной и личностной мотивации к работе по правовой защите населения и тому подобное. На личностно-развивающем этапе как наиболее результативные определены: деловые игры, решение проблемных ситуаций, метод обсуждения, индивидуальные программы саморазвития, тренинговые упражнения, индивидуальные и групповые занятия, организация обмена опытом, тематические диспуты, посвященные вопросам защиты прав человека, встречи с представителями общины, волонтерами, работающими в сфере обеспечения прав человека в Украине и тому подобное. Обосновано, что на профессионализирующем этапе подготовки полицейских уместнім является использование тренинговых занятий для обогащения подходов к просветительской работе в обществе, меры поощрения информационно-коммуникационной активности полицейских, флешмобов и форум-театров, демонстрируют уровень подготовки полицейских, понимание ими потребностей граждан и единство с населением в вопросах развития правового современного общества, форм активной участия полицейских в волонтерской правоохранительной деятельности, массовых просветительских мероприятиях распространение правовых знаний среди населения.
Forms and methods of the National Police of Ukraine officers’ training for implementation of the state law enforcement policy
Танько, А. Форми та методи підготовки працівників Національної поліції України до реалізації державної правоохоронної політики / Андрій Танько // Підприємництво, господарство і право. - 2021. - № 5. - С. 107-115.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; державна правоохоронна політика; государственная правоохранительная политика; поліція; держава; state law enforcement policy; громадяни; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; National police of Ukraine; полиция; государство; политика; граждане; Национальная полиция Украины; police; state; politics; citizens