Переговори між Національною поліцією України та громадськими об’єднаннями як інструмент зміцнення довіри - Денисенко, К .О.; Denysenko, K .O.; Макарова, О. П.; Makarova, O. P. (Взаємодія органів публічної влади та правоохоронних органів в контексті забезпечення публічної безпеки в умовах воєнного стану : зб. доп. за результатами Кругл. столу (м. Кам’янське, 20 листоп. 2024 р.). – Кам’янське : ГО МОПЛ, 2024. – С. 148-152, 2024)
Довіра між населенням та правоохоронними органами є однією з ключових засад демократичного суспільства. У сучасних умовах, коли соціальна напруженість, політичні конфлікти та економічні виклики є постійними елементами українського контексту, особливо важливим стає пошук ефективних способів комунікації між Національною поліцією України та громадськістю. Переговори як інструмент комунікації дозволяють забезпечити ефективний діалог між поліцією та громадськими об’єднаннями, що сприяє зміцненню довіри, підвищенню рівня прозорості роботи правоохоронних органів та формуванню спільних підходів до розв’язання актуальних проблем. Ця анотація присвячена дослідженню ролі переговорів у побудові конструктивної співпраці між поліцією та громадськістю. У ній акцентується увага на важливості інклюзивного підходу, де кожна сторона має можливість бути почутою, а її інтереси – врахованими. Аналізується вплив переговорів на підвищення соціальної стабільності, а також на зниження конфліктності у громадах. Окремо розглядається використання переговорів як засобу для виявлення кореневих причин соціальних проблем та їх системного вирішення. У статті розкрито практичні аспекти проведення переговорів між Національною поліцією та громадськими об’єднаннями, зокрема методи підготовки, механізми ведення діалогу та стратегічні підходи до формування довготривалих партнерських відносин. Наведено приклади успішних кейсів, які ілюструють результативність такого підходу. Також висвітлено виклики, з якими можуть стикатися сторони у процесі переговорів, та шляхи їх подолання. Зроблено висновки щодо перспектив розвитку переговорного процесу як інструменту побудови демократичного суспільства в Україні.

Trust between the public and law enforcement agencies is a cornerstone of democratic society. In the contemporary context, characterized by social tension, political conflicts, and economic challenges, it is particularly vital to find effective communication methods between the National Police of Ukraine and the public. Negotiations as a communication tool facilitate productive dialogue between the police and civil society organizations, contributing to the strengthening of trust, enhancing transparency in law enforcement activities, and developing collaborative approaches to solving pressing issues. This abstract focuses on the role of negotiations in establishing constructive cooperation between the police and the public. Emphasis is placed on the importance of an inclusive approach, where each party has the opportunity to be heard and their interests considered. The analysis highlights how negotiations can enhance social stability and reduce conflict within communities. Particular attention is given to using negotiations to identify the root causes of social problems and address them systematically. The study explores practical aspects of negotiations between the National Police and civil society organizations, including preparation methods, dialogue mechanisms, and strategic approaches for building long-term partnerships. Examples of successful cases are presented to illustrate the effectiveness of this approach. Challenges that may arise during negotiations and ways to overcome them are also discussed. Conclusions are drawn regarding the prospects for developing negotiation processes as a tool for building a democratic society in Ukraine.
Keywords: соціологія; Україна; довіра; переговори; Національна поліція України; громадські об’єднання; співпраця; соціальна стабільність; демократичне суспільство; trust; negotiations; National Police of Ukraine; civil society organizations; cooperation; social stability; democratic society