Право на спротив пригніченню (jus resistendi) в контексті охорони громадського порядку - Кириченко, В. Є.; Kyrychenko, V. Ye.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-5497-907X (Сучасна європейська поліцеїстика та можливості її використання в діяльності національної поліції України : зб. тез доп. учасників міжнар. наук.-практ. конф. (Харків, 11 квіт. 2019 р.. — Харків : ХНУВС, 2019. – С. 122-124, 2019)
Стаття присвячена проблематиці питання щодо місця та ролі поліції стосовно держави та громадянського суспільства. Як повинна поводитись поліція, щоб, з одного боку, забезпечувати громадський порядок, а з іншого, – не порушувати права громадян на мирне зібрання. Відмічено, що правова думка, та й практика, не змогли право на спротив пригніченню ввести в тканину позитивної правової матерії. Розглянуто досвід сучасних демократичних країн з цього питання. Вказано, що унормування в Конституції України та чинному законодавстві права народу на свободу зібрань присутнє, але дії поліції залишаються не алгоритмізованими, при прийняті рішення доводиться покладатися лише на загальні принципи.

The article is devoted to the issue of the place and role of the police in relation to the state and civil society. How should the police behave in order, on the one hand, to ensure public order, and on the other hand, not to violate the rights of citizens to peaceful assembly. It was noted that legal opinion and practice were unable to introduce the right to resist oppression into the fabric of positive legal matter. The experience of modern democratic countries on this issue is considered. It is indicated that the regulation of the people's right to freedom of assembly is present in the Constitution of Ukraine and the current legislation, but the actions of the police are not algorithmized, when decisions are made, one has to rely only on general principles.

Статья посвящена проблематике вопроса о месте и роли полиции в отношении государства и гражданского общества. Как должна вести себя полиция, чтобы, с одной стороны, обеспечивать общественный порядок, а с другой – не нарушать права граждан на мирное собрание. Отмечено, что правовая мысль, да и практика, не смогли право на сопротивление угнетению ввести в ткань позитивной правовой материи. Рассмотрен опыт современных демократических стран по этому вопросу. Указано, что нормирование в Конституции Украины и действующем законодательстве права народа на свободу собраний присутствует, но действия полиции остаются не алгоритмизированными, при принятии решения приходится полагаться только на общие принципы.
Кириченко, В. Є. Право на спротив пригніченню (jus resistendi) в контексті охорони громадського порядку / Володимир Євгенійович Кириченко // Сучасна європейська поліцеїстика та можливості її використання в діяльності національної поліції України : зб. тез доп. учасників міжнар. наук.-практ. конф. (Харків, 11 квіт. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. — Харків : ХНУВС, 2019. – С. 122-124.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; зарубіжні країни; foreign countries; зарубежные страны; Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; свобода зібрань; freedom of assembly; свобода собраний; право на спротив пригніченню; right to resist oppression; право на сопротивление подавлению; поліція; police; полиция