Кримінально-правовий захист прав працівників у договірних відносинах з роботодавцем (ст. 173 КК України) : дисертація - Танаджі, В. Г.; Tanadzhi, V. H.; Танаджи, В. Г. (Харків, 2019)
Дисертацію присвячено дослідженню особливостей кримінально-правового захисту прав працівників у договірних відносинах із роботодавцем. Проаналізовано історичні аспекти виникнення кримінальної відповідальності за грубе порушення угоди про працю (ст. 173 КК України), вивчено зарубіжний досвід із цього питання, зокрема кримінальне законодавство таких країн світу, як США, Франція, ФРН, Польща, Японія, та законодавство пострадянських країн, у якому так чи інакше відображено норми, що встановлюють кримінальну відповідальність за порушення трудових прав людини у сфері договірних відносин із роботодавцем. Розкрито його основні поняття, здійснено кримінально-правову характеристику його об’єктивних і суб’єктивних ознак. Запропоновано напрями вдосконалення ст. 173 КК України, зокрема, шляхом внесення певних змін у її диспозицію та доповнення приміткою до цієї статті. Виявлено особливості та критерії відмежування складу злочину, передбаченого ст. 173 КК України, від інших складів, зокрема, передбачених статтями 149, 190 КК України. Критично проаналізовано санкції, які містяться в ст. 173 КК України.

The dissertation is devoted to the research of peculiarities of criminal legal protection of right of the employee in contractual relationship with employer. The work analyses historical-legal aspects ofemergence criminalliability for gross violation of an employment contract (art. 173of the Criminal Code of Ukraine), studies foreign experience regarding this question, namely criminal legislature of such countries as the USA, France, Poland, Japan and legislation of post-soviet countries, which in any form contain norms on criminal liability for violating labour rights of a person in contractual relationship with employer. The dissertation ascertains main notions of the analysed crime, proposes criminal-legal characteristic of its objective and subjective features. The work proposes ways of enhancement of art. 173of the Criminal Code of Ukraine, for instance introducing amendments to its disposition and supplementing this article with a note. The dissertation ascertains peculiarities and criteria of delimitation of corpus delicti of crime provided by art. 173of the Criminal Code of Ukraine, from other crimes, including articles 149, 190 of the Criminal Code of Ukraine. The work examines sanctions of art. 173of the Criminal Code of Ukraine.

Диссертация посвящена исследованию особенностей уголовно-правовой защиты трудящихся в договорных отношениях с работодателем (ст. 173 УК Украины). В исследовании проанализированы исторические аспекты возникновения уголовной ответственности за грубое нарушение соглашения о труде, предусмотренное ст. 173 УК Украины, изучен зарубежный опыт, в частности уголовное законодательство таких стран мира как Великобритания, США, Франция, ФРГ, Польша, а также законодательство постсоветских стран, в котором так или иначе отображены нормы, устанавливающие уголовную ответственность работодателя за нарушение договорных отношений в сфере найма. Рассмотрены вопросы дифференциации и реализации уголовной ответственности за грубое нарушение соглашения о труде. Проанализированы санкции, предусмотренные ст. 173 УК Украины, и проблемы их применения. Обобщена судебная практика за период 2001–2019 гг.
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук (доктора філософії)
Criminal-legal Protection of the Rights of Employees in Contractual Relationship with Employer (Art. 173 of the Criminal Code of Ukraine)
Танаджі, В. Г. Кримінально-правовий захист прав працівників у договірних відносинах з роботодавцем (ст. 173 КК України) : дис. ... канд. юрид. наук (д-ра філософії) : 12.00.08 / Василь Григорович Танаджі; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2019. - 214 с.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Дисертації. Theses. Диссертации; 12.00.08; Україна. Ukraine. Украина; кримінальна відповідальність; уголовная ответственность; criminal liability; грубе порушення угоди про працю; грубое нарушение соглашения о труде; gross violation of the labor agreement; роботодавець; работодатель; employer; працівник; работник; employee; історичний аспект; исторический аспект; historical aspect; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; foreign experience; кримінільно-правовий захист; уголовно-правовая защита; criminal-legal protection