Особливості взаємозв’язку особистісної зрілості та локусу контролю у підлітковому та юнацькому віці - Греса, Н. В.; Hresa, N. V. (Вісник Національного університету оборони України. - 2011. - Вип. 5(24). - С. 118-123, 2011)
Зазначено, що особистісна зрілість визначає рівень саморозуміння і характеризується якісним новоутворенням - здатністю до самопізнання. Змістом зрілості є відповідальна побудова власної ролі відповідно до моральних принципів. Проаналізовано специфіку взаємозв’язку особистісної зрілості та локусу контролю у підлітковому та юнацькому віці.

Personality maturity determines the level of consciousness and characterized high-quality new formation - capacity for self-knowledge. The table of contents of maturity is a responsible construction of own role in accordance with moral principles. In the article the specific of intercommunication of personality maturity and lokusa control is analysed in juvenile and youth age.

Отмечено, что личностная зрелость определяет уровень самосознания и характеризуется качественным новообразованием - способностью к самопознанию. Содержанием зрелости является ответственное построение собственной роли в соответствии с моральными принципами. В статье проанализирована специфика взаимосвязи личностной зрелости и локуса контроля в подростковом и юношеском возрасте.
Keywords: зрілість; maturity; зрелость; особистісна зрілість; personal maturity; личностная зрелость; локус контролю; locus of control; локус контроля; юнацький вік; youthful age; юношеский возраст; підлітки; teenagers; подростки