Peculiarities of Public Service Under the Legal Regime of Martial Law - Salmanova, O. Yu.; Салманова, О. Ю.; Aristova, I. V.; Bodnar, S.; Prysyazhnyuk, O.; Shovkun, Yu. I.; Шовкун, Ю. І.; Olena Salmanova (International Journal of Religion. – 2024. – Vol. 5, № 5. – P. 494-500, 2024)
Дослідження покликане проаналізувати особливості проходження державної служби в умовах правового режиму воєнного стану, які виникають у світлі сучасних безпекових викликів російської агресії. У статті використовуються такі методи, як аналіз, синтез, дедукція, індукція, логіко-юридичний метод. У рамках дослідження було зазначено, що першою особливістю державної служби в умовах правового режиму воєнного стану, яка випливає зі стандартів, сформованих на рівні міжнародної спільноти, є цифровізація державних послуг. Другою надзвичайно важливою ознакою державної служби в умовах воєнного стану є відновлювальний характер державної служби на деокупованих територіях, обмежені матеріальні та людські ресурси, відсутність на таких територіях належних робочих приміщень та інфраструктури, робочого обладнання та інших необхідних засобів. Проблемні питання щодо особливостей проходження державної служби в умовах правового режиму воєнного стану зумовлені реструктуризацією найважливіших напрямів реалізації державної політики, насамперед у сфері безпеки і оборони. Комплекс цих аспектів визначає актуальність теми. У вітчизняних реаліях питання цифрових послуг також розглядається з точки зору безпеки та своєчасності їх надання в умовах воєнного стану, постійної повітряної небезпеки, що спричиняє тривалі перебої у роботі органів державної влади.

The study is to analyze the peculiarities of public service under the legal regime of martial law, which arise in the light of current security challenges posed by Russian aggression. The article uses such methods as analysis, synthesis, deduction, induction, and the logical and legal method. Within the scope of the study, it was noted that the first feature of public service under the legal regime of martial law, arising from the standards formed at the level of the international community, is the digitization of public services. The second extremely important feature of public service under martial law is the restorative nature of public service in de-occupied territories, limited material and human resources, and the lack of appropriate work premises and infrastructure, work equipment and other necessary means in such territories. Problematic issues regarding the peculiarities of public service under the legal regime of martial law are caused by the restructuring of the most important areas of state policy implementation, primarily in the field of security and defense. The complex of these aspects determines the relevance of the topic. In domestic realities, the issue of digital services is also considered from the point of view of safety and timeliness of their provision in the conditions of martial law, constant air danger, which causes long interruptions in the functioning of public authorities.

Целью исследования является анализ особенностей государственной службы в условиях правового режима военного положения, которые возникают в свете современных вызовов безопасности, возникающих в результате российской агрессии. В статье используются такие методы, как анализ, синтез, дедукция, индукция, а также логико-правовой метод. В рамках исследования было отмечено, что первой особенностью государственной службы в условиях правового режима военного положения, вытекающей из стандартов, сформированных на уровне международного сообщества, является цифровизация государственных услуг. Второй чрезвычайно важной особенностью государственной службы в условиях военного положения является восстановительный характер государственной службы на деоккупированных территориях, ограниченность материальных и человеческих ресурсов, отсутствие на таких территориях соответствующих рабочих помещений и инфраструктуры, рабочего оборудования и других необходимых средств. Проблемные вопросы, касающиеся особенностей государственной службы в условиях правового режима военного положения, вызваны перестройкой важнейших направлений реализации государственной политики, прежде всего в сфере безопасности и обороны. Комплекс этих аспектов определяет актуальность темы. В отечественных реалиях вопрос цифровых услуг рассматривается также с точки зрения безопасности и своевременности их предоставления в условиях военного положения, постоянной воздушной опасности, вызывающей длительные перебои в работе органов государственной власти.
Keywords: publikatsii u WoS; Ukraine; public service; peculiarities under martial law; public services; artificial intelligence; de-occupation; war; Україна; державна служба; умови воєнного стану; воєнний стан; державні службовці; штучний інтелект; деокупація; государственная служба; условия военного положения; государственные услуги; искусственный интеллект; Украина; деоккупация