Бабко, Н. М.Babko, N. M.Сєвідова, І. О.Sievidova, I. O.2024-06-272024-06-272024Бабко, Н. М. Забезпечення фінансової стійкості підприємств готельно-ресторанного бізнесу [Електронний ресурс] / Н. М. Бабко, І. О. Сєвідова // Ефективна економіка. - 2024. - № 3. - DOI: http://doi.org/10.32702/2307-2105.2024.3.6/https://dspace.univd.edu.ua/handle/123456789/21594У статті досліджуються ключові аспекти фінансового управління в готельно-ресторанній сфері з метою забезпечення стабільності та успішності діяльності підприємств. Розглядаються стратегії оптимізації витрат, управління доходами та ліквідністю, а також впровадження ефективних фінансових планів. Особлива увага приділяється аналізу ризиків, пов'язаних з фінансовими коливаннями та наданню практичних порад з їх управління. Окрема увага приділяється використанню технологій та інновацій у фінансовому управлінні з метою оптимізації процесів та підвищення ефективності роботи підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Висвітлюються практичні приклади успішних стратегій фінансового управління, які застосовуються в провідних готельно-ресторанних підприємствах. Розглядаються такі аспекти, як ефективне управління капіталом, стратегії ціноутворення, а також використання програм ефективного управління витратами. Досвід успішних підприємств розкривається через приклади впровадження інноваційних підходів до фінансового управління, що може стати важливим джерелом натхнення та відповідними стратегіями для інших учасників готельно-ресторанного бізнесу.The article discusses the key aspects of financial management in the hotel and restaurant business to ensure the stability and success of enterprises. The study of the process of creating a mechanism for ensuring the financial sustainability of hotel and restaurant business enterprises is not well researched, especially with regard to national characteristics. Strategies for cost optimization, revenue and liquidity management, and implementation of effective financial plans are considered. Particular attention is paid to analyzing the risks associated with financial fluctuations and providing practical advice on how to manage them. Particular attention is paid to the use of technology and innovation in financial management to optimize processes and improve the efficiency of hotel and restaurant businesses. Practical examples of successful financial management strategies used by leading hotel and restaurant companies are highlighted. The authors consider such aspects as effective capital management, pricing strategies, and the use of effective cost management programs. The experience of successful enterprises is revealed through examples of innovative approaches to financial management, which can be an important source of developing appropriate strategies for other participants in the hotel and restaurant business. The key problem of the article as a whole is to identify and analyze the factors affecting the financial sustainability of hotel and restaurant enterprises. The main challenges of this industry are effective cost management and revenue optimization, ensuring liquidity and financial condition in the context of economic instability, and adaptation to changes in legislation and tax policy. An additional challenge is the integration of technological innovations into financial management to improve the efficiency and competitiveness of enterprises. Particular attention should be paid to finding risk management strategies that will help reduce the impact of external factors on the financial performance of hotel and restaurant enterprises. Further research in this area will help to improve the financial sustainability and management efficiency of hotel and restaurant enterprises and contribute to their successful development in the future.В статье исследуются ключевые аспекты финансового управления в гостинично-ресторанной сфере с целью обеспечения стабильности и успешности деятельности предприятий. Рассматриваются стратегии оптимизации расходов, управления доходами и ликвидностью, а также внедрение эффективных финансовых планов. Особое внимание уделяется анализу рисков, связанных с финансовыми колебаниями и предоставлению практических советов по их управлению. Особое внимание уделяется использованию технологий и инноваций в финансовом управлении с целью оптимизации процессов и повышения эффективности работы предприятий гостинично-ресторанного бизнеса. Освещаются практические примеры успешных стратегий финансового управления, применяемых в ведущих гостинично-ресторанных предприятиях. Рассматриваются такие аспекты, как эффективное управление капиталом, стратегии ценообразования, а также использование программ эффективного управления издержками. Опыт успешных предприятий раскрывается через примеры внедрения инновационных подходов к финансовому управлению, что может стать важным источником вдохновения и соответствующими стратегиями для других участников гостинично-ресторанного бизнеса.ukфінансова стійкістьфінансове управлінняоптимізація витратуправління доходамиліквідністьуправління ризикамиготельно-ресторанний бізнесfinancial sustainabilityfinancial managementcost optimizationrevenue managementliquidityrisk managementhospitality businessфинансовая устойчивостьфинансовое управлениеоптимизация расходовуправление доходамиликвидностьуправление рискамигостинично-ресторанный бизнесЗабезпечення фінансової стійкості підприємств готельно-ресторанного бізнесуEnsuring the financial sustainability of hotel and restaurant business enterprisesArticlehttp://doi.org/10.32702/2307-2105.2024.3.6https://orcid.org/0000-0002-7620-9500https://orcid.org/0000-0003-3703-4610