Конституційно-правовий статус палат польського парламенту - Марчук, М. І.; Marchuk, M. I.; Марчук Микола Іванович (Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.). – Харків, 2019. – С. 288-289, 2019)
Автором розглянуто конституційно-правовий статус палат польського парламенту, та зазначено, що попри декларовану рівність палат польського парламенту, ведучу роль у ньому відіграє саме Сейм, оскільки саме йому належить більшість парламентських функцій. А саме обсяг функцій, які відіграє конкретна палата у певній державній системі, визначають її реальну політичну позицію – не тільки у відносинах зовнішніх та з іншими органами влади, але й щодо іншої палати.

The author considers the constitutional and legal status of the chambers of the Polish parliament and notes that despite the declared equality of the chambers of the Polish parliament, it is the Sejm that plays the leading role in it, since it is he who owns most of the parliamentary functions. Namely, the scope of functions that a particular chamber plays in a particular state system determines the real political position - not only in relations with external and with other authorities, but also in relation to another chamber.

Автором рассмотрен конституционно-правовой статус палат польского парламента и отмечено, что несмотря на декларируемое равенство палат польского парламента, ведущую роль в нем играет именно Сейм, поскольку именно ему принадлежит большинство парламентских функций. А именно объем функций, которые играет конкретная палата в определенной государственной системе, определяют реальную политическую позицию – не только в отношениях внешних и с другими органами власти, но и в отношении другой палаты.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Республіка Польща; Республика Польша; Republic of Poland; польський парламент; польский парламент; Polish parliament; палати польського парламенту; палаты польского парламента; chambers of the Polish parliament; Сейм; Seimas; Сенат; Senate; парламентські функції; парламентские функции; parliamentary functions; конституційно-правовий статус палат польського парламенту; конституционно-правовой статус палат польского парламента; constitutional and legal status of the chambers of the Polish Parliament