Поняття та особливості юридичної відповідальності працівників поліції - Подорожній, Є. Ю.; Podorozhnii, Ye. Yu.; Подорожній Євген Юрійович (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 27 листоп. 2020 р.). – Харків, 2020. – С. 68 - 69, 2020)
Зазначається, що ключове призначення ретроспективної (негативної) юридичної відповідальності працівників поліції полягає у покладанні на поліцейського, який вчинив порушення норм чинного законодавства, відповідних додаткових обтяжень чи застосування до нього певних позбавлень, обмежень. Для ретроспективної відповідальності також властиві функції спонукання працівників поліції до правомірної поведінки. Однак у контексті юридичної відповідальності, вони реалізуються, переважно, з позиції сили (примусу) та покарання, а точніше шляхом погрози їх застосування в разі вчинення проступку, тобто відбувається свого роду відлякування від вчинення неправомірних дій. Отмечается, что ключевое назначение ретроспективной (негативной) юридической ответственности работников полиции. заключается в возложении на полицейского, совершившего нарушение норм действующего законодательства, соответствующих дополнительных обременений или применения к нему определенных лишений, ограничений. Для ретроспективной ответственности также свойственны функции побуждения работников полиции к правомерному поведению. Однако в контексте юридической ответственности они реализуются преимущественно с позиции силы (принуждения) и наказания, а точнее путем угрозы их применения в случае совершения проступка, то есть происходит своего рода отпугивание от совершения неправомерных действий. It is noted that the key purpose of retrospective (negative) legal liability of police officers is to impose on a police officer who has committed a violation of applicable law, the relevant additional burdens or the application of certain deprivations, restrictions. Retrospective liability also has incentive functions police officers to lawful conduct. However, in the context of legal liability, they are implemented mainly from the standpoint of force (coercion) and punishment, or rather by threatening to use them in the event of a misdemeanor, ie it happens kind of deterrence from committing illegal acts.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; юридична відповідальність; працівники поліції; Національна поліція України; Национальная полиция Украины; поліція; полиция; юридическая ответственность; работники полиции; legal liability; police officers; National police of Ukraine; police