Спілкування як важлива умова життєдіяльності людини - Бірюкова, Ю. Ю.; Biriukova, Yu. Yu. (Психологічні читання : зб. матеріалів ІХ наук.-практ. конф. молод. вчених (м. Харків, 1 груд. 2023 р.) : у 2-х т. – Харків : ХНУВС, 2023. – Т. 1. – С. 19-21, 2023)
Підкреслено, що спілкування є дуже важливим елементом у повсякденному житті людини. Воно пронизує всі аспекти того, хто ми є і що ми робимо, і є надзвичайно складним людським феноменом. Будь-які порушення в процесі спілкування впливають на виконання соціальних ролей . Як наслідок, це може призвести до соціальноı̈ ізоляціı̈. Безперешкодне спілкування дозволяє індивіду вступати в міжособистісні стосунки та задовольняти своı̈ потреби у сфері соціальноı̈ співпраці.

It is emphasized that communication is a very important element in a person's everyday life. It permeates all aspects of who we are and what we do, and is an extremely complex human phenomenon. Any violations in the process of communication affect the performance of social roles. As a result, it can lead to social isolation. Unhindered communication allows an individual to enter into interpersonal relationships and satisfy his needs in sphere of social cooperation.

Подчеркнуто, что общение является очень важным элементом в повседневной жизни человека. Оно пронизывает все аспекты того, кто мы и что мы делаем, и является чрезвычайно сложным человеческим феноменом. Любые нарушения в процессе общения влияют на исполнение социальных ролей. Как следствие, это может привести к социальной изоляции. Беспрепятственное общение позволяет индивидууму вступать в межличностные отношения и удовлетворять свои потребности в сфере социального сотрудничества.
Keywords: спілкування; communication; общение; життєдіяльність людини; human activity; жизнедеятельность человека; міжкультурна комунікація; intercultural communication; межкультурная коммуникация; ефективне спілкування; effective communication; эффективное общение