Обов’язки орендодавця при передачі майна в оренду - Вакулович, Е. В.; Vakulovych, E. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-7581-0524 (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 19–20 трав. 2017 р.). – Харків : ХНУВС, 2017. – С. 245-247, 2017)
Відзначено, що після того, як орендодавець та орендар визначили об’єкт оренди та узгодили інші істотні умови договору, орендодавець має виконати свій обов’язок, який полягає у своєчасній (негайній чи в строк, зазначений у договорі) передачі орендареві майна в користування. Орендодавець зобов’язаний передати наймачеві річ у комплекті та у стані, що відповідають умовам договору оренди та її призначенню. В іншому разі орендодавець буде змушений нести відповідальність за недоліки переданого майна, які перешкоджають звичайній експлуатації, як за неналежне виконання зобов’язання. Наслідками може бути розірвання договору, зміна його умов, в тому числі, зменшення орендної плати, відшкодування збитків тощо.

It is noted that after the lessor and the lessee have determined the object of the lease and agreed on other essential terms of the contract, the lessor must fulfill his obligation, which consists in the timely (immediate or within the period specified in the contract) transfer of the property to the lessee for use. The lessor is obliged to hand over the thing to the lessee complete and in a condition that meets the terms of the lease agreement and its purpose. Otherwise, the lessor will be forced to bear responsibility for the defects of the transferred property that prevent normal operation, as for improper performance of the obligation. Consequences may be termination of the contract, change of its terms, including reduction of rent, compensation for damages, etc.

Отмечено, что после того, как арендодатель и арендатор определили объект аренды и согласовали другие существенные условия договора, арендодатель должен выполнить свое обязательство, которое заключается в своевременной (немедленной или в срок, указанный в договоре) передаче арендатору имущество в пользование. Арендодатель обязан передать нанимателю вещь в комплекте и состоянии, соответствующих условиям договора аренды и ее назначению. В противном случае арендодатель будет вынужден нести ответственность за недостатки переданного имущества, препятствующие обычной эксплуатации, как за ненадлежащее исполнение обязательства. Последствиями могут быть расторжение договора, изменение его условий, в том числе, уменьшение арендной платы, возмещение убытков и т.д.
Вакулович, Е. В. Обов’язки орендодавця при передачі майна в оренду / Ела Валентинівна Вакулович // Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 19–20 трав. 2017 р.) / МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ; Харк. обл. осередок Всеукр. громад. орг. «Асоціація цивілістів України». – Харків : ХНУВС, 2017. – С. 245-247.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; договір оренди; lease agreement; договор аренды; орендар; tenant; арендатор; орендодавець; lessor; арендодатель; законодавство; legislation; законодательство