Стратегії гендерної поведінки в організації - Гузьман, О. А.; Huzman, O. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-1694-0131; Ляшенко, Н. О.; Liashenko, N. O. (Проблеми соціально-економічного розвитку підприємств : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 26-27 жовт. 2011 р.). – Харків: НТУ «ХПІ», 2011. - С. 85-86, 2011)
В тезах викладено погляди авторів відносно необхідності врахування впливу гендерних стереотипів на загальну ефективність діяльності організації. Розглядаються традиційний та елітарний типи організації відносно най розповсюджених стереотипів поведінки чоловіків та жінок, підкреслюються переваги та недоліки кожного типу.

In theses authors stated views regarding the need to take account of the impact of gender stereotypes on the overall effectiveness of the organization. We consider the traditional elite and most types of relatively common behaviors of men and women, highlights the advantages and disadvantages of each type.

В тезисах излагаются взгляды авторов относительно необходимости учета влияния гендерных стереотипов на общую эффективность деятельности организации. Рассматриваются традиционный и эгалитарный типы организации относительно господствующих в ней стереотипов поведения мужчин и женщин, подчеркиваются достоинства и недостатки каждого типа.
Стратегії гендерної поведінки в організації
Strategies of gender behavior in the organization
Гузьман, О. А. Стратегії гендерної поведінки в організації / О.А. Гузьман, Н.О. Ляшенко // Проблеми соціально-економічного розвитку підприємств : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 26-27 жовт. 2011 р.) / НТУ «ХПІ». – Харків: НТУ «ХПІ», 2011. - С. 85-86.
Keywords: Соціологія. Соціальна робота. Sociology. Social Work. Социология. Социальная работа; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; гендер; гендерное поведение; организация; організація; гендерна поведінка; gender; gender stereotypes; organization; гендерні стереотипи; гендерные стереотипы