Foreign experience in the use of electronic criminal proceedings systems for investigation and trial - Omelchenko, D. Ye.; Омельченко, Д. Є. (Актуальні питання розвитку сектору безпеки і оборони (зарубіжний досвід) : зб. тез доп. учасників ХХVІ Міжнар. наук.-практ. конф. інозем. мовами для здобувачів освіти (м. Вінниця, 4 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 191-192, 2025)
Підкреслено, що враховуючи міжнародний досвід, доцільно застосовувати заочне провадження за умови наявності доказів, що обвинувачений переховується, а також дотримання міжнародних стандартів. В Україні слід поширити практику заочного провадження та забезпечити стабільність правоохоронної та судової системи, а також ефективну взаємодію з міжнародними організаціями у сфері розшуку осіб.

It was emphasized that, taking into account international experience, it is advisable to use absentee proceedings provided that there is evidence that the accused is absconding, as well as compliance with international standards. Ukraine should expand the practice of absentee proceedings and ensure the stability of the law enforcement and judicial systems, as well as effective interaction with international organizations in the field of tracing persons.
Keywords: електронне кримінальне провадження; заочне кримінальне провадження; міжнародний досвід; Україна; electronic criminal proceedings; absentia criminal proceedings; international experience; Ukraine