Чинники психологічної розумності чоловіків та жінок поліцейських в умовах війни : дисертація - Резнік, К. О.; Reznik, K. O. (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2024)
У дисертації здійснено теоретичний аналіз та емпіричне вивчення проблеми психологічної розумності чоловіків та жінок поліцейських в умовах війни. Показано, що у складних воєнних реаліях сьогодення, коли працівники поліції щодня переживають і спостерігають страждання і втрати, коли змінюються місця перебування, умови професійної діяльності, коли рушиться звичний спосіб життя - виникає гостра необхідність розібратися у власних відчуттях і думках, краще зрозуміти себе та інших людей, свої і чужі емоції, поведінку. Адже кожен новий день війни приносить контакти з багатьма людьми, вимагає вирішення безлічі важливих питань і проблем. І саме в цей час актуалізуються необхідність усвідомлення своєї ролі і свого місця у трагічних подіях, що відбуваються навкруги, необхідність розуміння того, що людина відчуває і робить на даний момент, чому саме такі почуття вона переживає, чи дійсно щось є важливим для неї, та чи готова людина щось змінювати.

In the dissertation, a theoretical analysis and empirical study of the problem of Psychological Mindedness of male and female police officers in the conditions of war is carried out. It is shown that in the complex military realities of today, when police officers experience and observe suffering and loss every day, when their places of stay change, the conditions of professional activity, when the usual way of life collapses - there is an urgent need to understand one's own feelings and thoughts, to better understand oneself and others people, their own and other people's emotions, behavior. After all, each new day of the war brings contacts with many people, requires solving many important issues and problems. And it is at this time that the need to be aware of one's role and one's place in the tragic events happening around, the need to understand what a person is feeling and doing at the moment, why he is experiencing such feelings, whether something is really important to him, and is a person ready to change something?

В диссертации проведен теоретический анализ и эмпирическое изучение проблемы психологической разумности мужчин и женщин полицейских в условиях войны. Показано, что в сложных военных реалиях, когда работники полиции ежедневно переживают и наблюдают страдания и потери, когда меняются места пребывания, условия профессиональной деятельности, когда рушится привычный образ жизни - возникает острая необходимость разобраться в собственных ощущениях и мыслях, лучше понять себя и других людей, свои и чужие эмоции, поведение. Ведь каждый новый день войны приносит контакты со многими людьми, требующим решения множества важных вопросов и проблем. И именно в это время актуализируются необходимость осознания своей роли и своего места в происходящих вокруг трагических событиях, необходимость понимания того, что человек испытывает и делает на данный момент, почему именно такие чувства он испытывает, действительно ли что-то важно для него, и готов ли человек что-либо менять.
Factors of Psychological Mindedness of male and female police officers in war conditions
Keywords: Україна; 053 Психологія; Дисертації. Theses. Диссертации; 19.00.06; психологічна розумність; поліцейські; умови війни; правоохоронці; емоційний інтелект; толерантність до невизначеності; фактори прийняття рішення; воєнний стрес; військовослужбовці; копінг-стратегії; психологічна готовність; психічне здоров’я; психоемоційна напруженість; емоційно-вольовий компонент; psychological mindedness; police officers; conditions of war; law enforcement officers; emotional intelligence; uncertainty tolerance; decision-making factors; war stress; military personnel; coping strategies; psychological readiness; mental health; psycho-emotional tension; emotional-volitional component; психологія