Історико-правовий розвиток господарських судів у період Київської Русі - Мандичев, Д. В.; Mandychev, D. V. (Актуальні проблеми правової науки і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції : матеріали Х Міжнар. наук-практ. конф. (м. Суми, 20-21 трав. 2017 р.). – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2017. – С. 12 - 14., 2017)
Висвітлено історико-правовий розвиток господарських судів у період Київської Русі. Визначено їх особливості: 1) функціонували при купецькому товаристві, хоча серед суддів були тисяцькі (князівські намісники) та представники звичайного люду (поважного віку); 2) розглядали виключно справи, що виникали із торгових спорів, тобто спостерігалась вузька спеціалізація судів; 3) склад суду формувався окремо для вирішення кожної нової справи; 4) розгляд справ в купецькому суді проходив за спрощеною процедурою, без обтяжень формальностями, тому був привабливим з точки зору оперативності та простоти.

The historical and legal development of economic courts in the period of Kievan Rus is highlighted. Their features are determined: 1) they functioned under a merchant society, although among the judges there were chiefs of the thousand (princely governors) and representatives of ordinary people (of advanced age); 2) considered exclusively cases arising from trade disputes, that is, there was a narrow specialization of the courts; 3) the composition of the court was formed separately for the decision of each new case; 4) consideration of cases in the merchant court was carried out according to a simplified procedure, without encumbrances of formalities, therefore it was attractive in terms of efficiency and simplicity.

Освещено историко-правовое развитие хозяйственных судов в период Киевской Руси. Определены их особенности: 1) функционировали при купеческом обществе, хотя среди судей были тысяцкие (княжеские наместники) и представители обычного люда (почтенного возраста); 2) рассматривали исключительно дела, возникающие по торговым спорам, то есть наблюдалась узкая специализация судов; 3) состав суда формировался отдельно для решения каждого нового дела; 4) рассмотрение дел в купеческом суде проходило по упрощенной процедуре, без обременений формальностями, поэтому было привлекательным с точки зрения оперативности и простоты.
Мандичев Д. В. Історико-правовий розвиток господарських судів у період Київської Русі / Д. В. Мандичев // Актуальні проблеми правової науки і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції : матеріали Х Міжнар. наук-практ. конф. (м. Суми, 20-21 трав. 2017 р.) / МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ,Сумська філія Харк. нац. ун-ту внутр. справ. – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2017. – С. 12 - 14.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Держава і право. State and Law. Государство и право; Господарський процес; господарські суди; Київська Русь; Хозяйственный процесс; хозяйственные суды; Киевская Русь