Ефективність профілактичних заходів Служби освітньої безпеки Національної поліції України у боротьбі з кібербулінгом - Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Данііл Зінченко (Трансформаційні процеси безпекового середовища у воєнний час: зб. доп. за результатами Кругл. столу (м. Кам’янське, 20 берез. 2025 р.) / ГО «Молодіжна Організація Починаючих Лідерів. – Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. – С. 76-78, 2025)
Зростання цифрових технологій та активне використання соціальних мереж призвели до поширення негативних явищ, зокрема кібербулінгу, який становить серйозну загрозу для підлітків та молоді. Відповідно, профілактичні заходи, які реалізує служба освітньої безпеки Національної поліції України, відіграють важливу роль у запобіганні та мінімізації негативних наслідків цього явища. Дослідження ефективності таких заходів дає змогу оцінити рівень впливу превентивних дій на зниження випадків кібербулінгу серед учнівської молоді. Основними методами, які застосовуються в межах профілактичної роботи, є інформаційно-роз’яснювальні кампанії, інтерактивні лекції, тренінги та індивідуальна робота з жертвами та потенційними агресорами. Особлива увага приділяється співпраці з педагогічними працівниками та батьками, що дозволяє комплексно впливати на проблему. Окрім того, цифрова грамотність і навчальні програми щодо безпечного використання інтернету сприяють формуванню відповідального ставлення до комунікації в онлайн-середовищі. Результати дослідження свідчать про позитивну динаміку зменшення проявів кібербулінгу в закладах освіти завдяки профілактичним заходам, які здійснює Національна поліція України. Проте, незважаючи на досягнуті успіхи, залишається низка викликів, пов’язаних із необхідністю адаптації заходів до нових технологічних реалій та постійного вдосконалення методології превентивної роботи. Врахування міжнародного досвіду та розширення інституційної співпраці сприятиме підвищенню ефективності профілактичних заходів у боротьбі з кібербулінгом у майбутньому.

The rapid development of digital technologies and the widespread use of social networks have led to the proliferation of negative phenomena, including cyberbullying, which poses a serious threat to adolescents and young people. Accordingly, preventive measures implemented by the Educational Security Service of the National Police of Ukraine play a crucial role in preventing and minimizing the negative consequences of this issue. The study of the effectiveness of these measures allows for an assessment of the impact of preventive actions on reducing cyberbullying cases among students. The main methods used in preventive work include information and awareness campaigns, interactive lectures, training sessions, and individual work with victims and potential aggressors. Special attention is paid to cooperation with teachers and parents, which enables a comprehensive approach to addressing the problem. Additionally, digital literacy programs and educational initiatives on safe Internet use contribute to fostering responsible online communication. The research findings indicate a positive trend in reducing cyberbullying incidents in educational institutions due to the preventive measures implemented by the National Police of Ukraine. However, despite the achieved successes, several challenges remain, including the need to adapt measures to new technological realities and continuously improve the methodology of preventive work. Taking into account international experience and expanding institutional cooperation will contribute to increasing the effectiveness of preventive measures in combating cyberbullying in the future.
Keywords: Україна; Національна поліція України; Служба освітньої безпеки Національної поліції України; кібербулінг; профілактика кібербулінгу; освітня безпека; цифрова грамотність; превентивна діяльність; підлітки; соціальні мережі; онлайн-загрози; інформаційні кампанії; Ukraine; cyberbullying; preventive measures; National Police of Ukraine; educational security; digital literacy; preventive activities; adolescents; social networks; online threats; information campaigns