До питання визначення мотиву та мотивації вчинення кримінальних проступків - Бандурка, С. С.; Bandurka, S. S. (Європейські перспективи. - 2023. - № 2. – С. 74-82, 2023)
Розглянуто психологічно-правові категорії: мотив і мотивація вчинення кримінальних проступків як одного із видів кримінальних правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом України. Наголошено на тому, що мотив є обов’язковим чинником при реалізації психічно нормальною людиною своєї поведінки як правомірної, так і протиправної. Зазначено, що в кримінальному праві мотив кримінального правопорушення, у тому числі кримінального проступку є ознакою суб’єктивної сторони складу правопорушення поряд із виною та метою вчинення суспільно небезпечного діяння. Вказано, що від мотиву кримінального правопорушення необхідно відрізняти мотивацію та мотивування вчинення кримінального правопорушення. Визначено, що під мотивацією кримінального правопорушення слід розуміти внутрішній процес формування, розвитку і реалізації мотиву суспільно небезпечного діяння, яке законом передбачене як кримінальне, показано, що мотивація визріває тривалий час, а мотив проявляється при вчиненні кримінального правопорушення, мотивація включає не тільки мотив, а й інші компоненти мотиваційного середовища особи, зокрема, її потреби, соціальні цінності, почуття, ідеали, наміри, життєві плани тощо. Мотивування особою вчинення кримінального правопорушення – це її довільне пояснення причин і умов своєї протиправної поведінки, яка проявилася в діянні (дії чи бездіяльності), наслідками якого стало вчинення кримінального правопорушення.

Psychological and legal categories are considered: the motive and motivation for committing criminal offenses as one of the types of criminal offenses provided for by the Criminal Code of Ukraine. It is emphasized that the motive is a mandatory factor in the realization by a mentally normal person of his behavior, both legal and illegal. It is noted that in criminal law, the motive of a criminal offense, including a criminal misdemeanor, is a sign of the subjective side of the composition of the offense along with guilt and the purpose of committing a socially dangerous act. It is indicated that it is necessary to distinguish the motivation and motivation of committing a criminal offense from the motive of the criminal offense. It was determined that the motivation of a criminal offense should be understood as the internal process of formation, development and implementation of the motive for a socially dangerous act, which is prescribed by law as a criminal act, it is shown that motivation matures for a long time, and the motive manifests itself during the commission of a criminal offense, motivation includes not only the motive, but and other components of a person's motivational environment, in particular, his needs, social values, feelings, ideals, intentions, life plans, etc. A person's motivation to commit a criminal offense is his voluntary explanation of the reasons and conditions of his illegal behavior, which manifested itself in an act (action or inaction), the consequences of which were the commission of a criminal offense.

Рассмотрены психологически правовые категории: мотив и мотивация совершения уголовных проступков как одного из видов уголовных правонарушений, предусмотренных Уголовным кодексом Украины. Подчеркнуто, что мотив является обязательным фактором при реализации психически нормальным человеком своего поведения как правомерного, так и противоправного. Отмечено, что в уголовном праве мотив уголовного правонарушения, в том числе уголовного проступка, является признаком субъективной стороны состава правонарушения наряду с виной и целью совершения общественно опасного деяния. Указано, что от мотива уголовного преступления нужно различать мотивацию и мотивировку совершения уголовного преступления. Определено, что под мотивацией уголовного правонарушения следует понимать внутренний процесс формирования, развития и реализации мотива общественно опасного деяния, законом предусмотрено как уголовное, показано, что мотивация вызревает длительное время, а мотив проявляется при совершении уголовного правонарушения, мотивация включает не только мотив, а и другие компоненты мотивационной среды личности, в частности, ее потребности, социальные ценности, чувства, идеалы, намерения, жизненные планы и т.д. Мотивирование лицом совершения уголовного правонарушения – это его произвольное объяснение причин и условий своего противоправного поведения, проявившегося в деянии (действии или бездействии), последствиями которого явилось совершение уголовного правонарушения.
Бандурка, С. С. До питання визначення мотиву та мотивації вчинення кримінальних проступків / Бандурка Сергій Сергійович // Європейські перспективи. - 2023. - № 2. – С. 74-82. - DOI: 10.32782/EP.2023.2.13.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Психологія. Рsychology. Психология; мотив; motive; мотивація; motivation; мотивация; мотивування; мотивировка; кримінальне правопорушення; criminal offence; уголовное правонарушение; кримінальний проступок; criminal misdemeanor; уголовный проступок; суспільно небезпечне діяння; socially dangerous deed; общественно опасное деяние