Деякі питання початку досудового розслідування кримінальних правопорушень щодо домашнього насильства - Гонтаренко, В. П.; Hontarenko, V. P. (Роль та місце правоохоронних органів у розбудові демократичної правової держави: матеріали XV міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 берез. 2023 р.). – Одеса: ОДУВС, 2023. – С. 55-57, 2023)
Розглянуто проблемні питання початку досудового розслідування кримінальних правопорушень щодо домашнього насильства. Задля усунення колізій у законодавчому та підзаконному нормативно-правовому регулюванні діяльності правоохоронних органів на початку досудового розслідування, зокрема й домашнього насильства, запропоновано внести зміни до ч. 1 ст. 214 КПК України, які полягають у розширенні кола суб’єктів, які можуть самостійно виявляти обставини, що вказують на вчинення кримінального правопорушення.

The problematic issues of starting a pre-trial investigation of criminal offenses related to domestic violence are considered. In order to eliminate conflicts in the legislative and by-law regulatory regulation of the activities of law enforcement agencies at the beginning of the pre-trial investigation, including domestic violence, it is proposed to amend Part 1 of Art. 214 of the Criminal Procedure Code of Ukraine, which consist in expanding the circle of subjects who can independently identify circumstances indicating the commission of a criminal offense.

Рассмотрены проблемные вопросы начала досудебного расследования уголовных правонарушений по домашнему насилию. Для устранения коллизий в законодательном и подзаконном нормативно правовом регулировании деятельности правоохранительных органов в начале досудебного расследования, в том числе и домашнего насилия, предложено внести изменения в ч. 1 ст. 214 УПК РФ, которые заключаются в расширении круга субъектов, которые могут самостоятельно выявлять обстоятельства, указывающие на совершение уголовного преступления.
Keywords: початок досудового розслідування; beginning of the pre-trial investigation; начало досудебного расследования; кримінальне правопорушення; criminal offence; уголовное правонарушение; домашнє насильство; domestic violence; домашнее насилие; законодавство; legislation; законодательство